Банк «Форум» значно посилить присутність «Смарт-Холдингу» на фінансовому ринку - експерт

Поділитися
© neonart.com.ua
Експерти вважають, що «Смарт-Холдингу» пощастило дешево купити банк, якого йому не вистачало для формування інвестиційного фінансового крила свого бізнесу.

Значна ймовірність, що операція з купівлі банку «Форум» - однієї з найбільших фінансових установ України, - групою «Смарт-Холдинг», стане однією з найбільш знакових на банківському ринку за останні кілька років. Причому, багато аналітиків погоджуються з тим, що дане придбання не є спекулятивним, незважаючи на суперечливі думки.

«Банк не дуже підходить на роль спекулятивного активу, в тому числі через складність узгодження угоди. Швидше можна говорити про те, що «Смарт-Холдингу» пощастило дешево купити банк, якого йому не вистачало для формування інвестиційного фінансового крила свого бізнесу», - підкреслює аналітик міжнародного фінансового холдингу FIBO Group Марія Цигульова.

Крім того, за словами Марії Цигульової, як правило, у кризових ситуаціях багато інвесторів воліють зафіксувати збиток, а не чекати віддачі від ризикових активів, і фактично відхід Commerzbank з українського ринку створив сприятливий ґрунт для поглинання такого активу, як «Форум», який при ближчому розгляді є привабливим.

Так, у банку істотний рівень «проблемної» заборгованості, однак більша частина цих кредитів працездатна, питання лише в правильній стратегії їхнього стягнення. Та й при найближчому розгляді «проблемний» кредитний портфель не є загрозою стабільності банку. «Швидше за все, Commerzbank, як власник тримав документацію банку в повному порядку і нового власника не чекають «сюрпризи».

Тому «Смарт-Холдинг» не вважає, що проблемні активи серйозно позначаться на подальшому розвитку банку», - відзначає аналітик FIBO Group. Крім того, за 2011 рік банк сформував достатній обсяг резервів, і вже здатний генерувати прибуток, а, простіше кажучи, окупати вкладені в нього гроші.

«У Commerzbank не вистачило в даній ситуації можливості фінансово допомогти «Форуму» перестрибнути через проблемну ситуацію. У той же час, у «Смарт-Холдингу» є кошти, щоб не тільки вирішити нинішні проблеми банку, але і забезпечити його якісний стрибок», - вважає Марія Цигульова.

До того ж, запланований ребрендинг та запуск нових продуктів є ознакою довгострокових намірів «Смарт-Холдингу». «Можливо, якщо капіталізація банку дуже зросте, у його власника виникне спокуса продати його, зафіксувавши прибуток. Однак поки такий сценарій виглядає менш переконливим. «Смарт-Холдингу» необхідно кудись вкладати одержуваний прибуток, а фінансовий сектор, банківський роздріб, як і раніше є дуже привабливими», - міркує експерт.

Більше того, Марія Цигульова резонно підкреслює, що певною мірою покупку банку «Форум» слід трактувати не як інвестицію, а скоріше як диверсифікацію бізнесу, вихід у нові прибуткові сегменти бізнесу, тому що поглинання «Форуму» дозволить «Смарт-Холдингу», який також володіє банком "Юнекс", значно посилити присутність банківському секторі, і більш ефективно керувати фінансовими потоками холдингу. !zn

Читайте також:

Купівля «Форуму» «Смарт-Холдингом» стане корисною для економіки України - експерт

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі