Банкам заборонять забирати майно боржників без суду

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Відчужувати майно можна буде тільки за рішенням суду, а не через виконавчий припис нотаріуса. Раніше ці зміни вже хотіли провести через парламент, однак банки виступили категорично проти, відзначаючи, що в такому випадку вони і позичальники будуть позбавлені можливості врегулювати спір у позасудовому порядку, добровільно, оперативно і з мінімальними витратами.

З законодавства виключать норми, що передбачають можливість відчуження майна за виконавчим написом нотаріусів. Таким чином, рішення про відчуження майна фізичних осіб-боржників зможе приймати тільки суд.

Як повідомив глава Держпідприємництва Михайло Бродський, відповідна норма міститься в схваленому Кабміном законопроекті "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення нотаріальних дій та надання нотаріальних послуг".

"З законодавчих актів вилучать норми про вчинення нотаріусами виконавчих написів щодо фізичних осіб-боржників. Рішення буде приймати тільки суд. У сучасних економічних умовах доцільно з'ясовувати наявність поважних причин у фізосіб-боржників з не виконання ними фінансових і майнових зобов'язань. З'ясовувати таке можна тільки в судовому порядку", - сказав він під час брифінгу в четвер, 5 квітня.

Нагадаємо, що раніше через парламент не раз намагалися провести подібні законопроекти (наприклад, № 5039 від 31 липня 2009 року і №7002 від 19 липня 2010-го). Тоді категорично проти такого кроку виступили банківські асоціації, відзначаючи, що, в разі ухвалення подібних змін банки-кредитори практично будуть позбавлені можливості захистити свої права, що неминуче вдарить по обсягах іпотечного кредитування зокрема. Також з пропозицією відхилити законопроекти виступав і Національний банк Україна (НБУ).

За словами Бродського, запропонованим законопроектом Держпідприємництва внесло зміни майже в 25 законів.

"Встановлено чіткий список послуг, пов'язаних з вчиненням нотаріальних дій, введений єдиний підхід до оплати послуг нотаріусів та впорядкування розмірів їх ставок, а також порядок сплати нотаріального збору. Послуги по всій Україні будуть коштувати однаково: будуть мінімальні і максимальні ставки", - сказав Бродський .

У разі прийняття законопроекту, прогнозує глава Держпідприємництва, перелік документів, що використовуються в цивільному та господарському обороті, і підлягають обов'язковому цивільному посвідченню буде значно скорочено.

"Це близько 50-ти документів. Ми підрахували, що таким чином ми зекономимо нашому населенню, їх сімейному бюджету близько 2 млрд грн у цьому році, і в наступних. Це нонсенс, коли людина приходить зі своїм паспортом і при цьому потрібно нотаріально завіряти копію", - зазначив Бродський. !zn

Читайте також:

Банки не хочуть скасування позасудового стягнення заставного майна

Регіонали пропонують контролювати українців з кредитами на держрівні

Банки не проти обов'язкової реструктуризації проблемних кредитів фізосіб

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі