Банки домовились "дружити проти" великих позичальників-боржників

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Банки-учасники асоціації "Український кредитно-банківський союз" (УКБС) домовилися спільними зусиллями «дружити проти» великих проблемних позичальників-боржників і вирішили об'єднатися у так званий «Клуб кредиторів».

«З метою впровадження в Україні цивілізованих норм і правил досудового врегулювання подібних проблем, асоціація УКБС на своєму засіданні 5 квітня 2011 вирішила утворити в якості неформального інституту Клуб кредиторів», - йдеться у прес-релізі банківського об'єднання.

Банкіри відзначають, що необхідність створення такого інституту назріла внаслідок зростання проблем з дебіторами-юридичними особами, які отримали кредити і виявилися не в змозі своєчасно та в повному обсязі обслуговувати свої зобов'язання. Тому головною метою діяльності Клубу кредиторів буде «захист законних прав та інтересів засновників і вкладників кредитних установ, що входять до Клубу».

Так, Клуб кредиторів буде збиратися щоразу за заявою одного з банків у разі виникнення проблемних питань із позичальником, який не обслуговує власні кредитні зобов'язання.

Від боржника буде вимагатися протягом 20 днів підготувати бізнес-план з пропозицією про відновлення обслуговування кредитних зобов'язань регулярно і в повному обсязі, або проханням про реструктуризацію останніх у нові кредитні угоди. Після укладення спільного протоколу про врегулювання боржник підписує двосторонні угоди з кожним із членів Клубу. Клуб очікує, що на узгоджених принципах і засадах буде укладено відповідні угоди з іншими кредиторами, які не заявилися як члени Клубу.
«Досудове врегулювання проблемних питань у відносинах банків і позичальників-юридичних осіб через механізм клубу кредиторів є сучасним і ефективним способом їх врегулювання, який заощадить значні кошти і час сторін, врятує вкладників кредитних установ від можливих втрат від проблемних активів.

Нагадаємо, раніше "Дзеркало тижня" склало "Рейтинг 25 найбільш скандальних боржників України". Його очолили Олександр Савчук, президент і співвласник ВАТ «Азовмаш», співвласники і бенефіціарії НК «Альфа-нафта», а також Ігор Єремєєв, співвласник групи «Континіум». Далі в рейтингу йдуть Дмитро Фірташ і власники групи «Приват» (детальніше про рейтинг читайте в номері ДТ №35 від 24 вересня 2010 року).

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі