Банки не проти обов’язкової реструктуризації проблемних кредитів фізосіб

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Банки не були б проти законодавчих гарантій реструктуризації боргів клієнтів, які мають проблеми з виконанням своїх зобов’язань. Щоправда, за умови збереження процедури звернення стягнення на заставне майно в позасудовому порядку, через виконавчий напис нотаріуса.

Банки не були б проти законодавчих гарантій реструктуризації боргів клієнтів, які мають проблеми з виконанням своїх зобов’язань. Щоправда, за умови збереження процедури звернення стягнення на заставне майно в позасудовому порядку, через виконавчий напис нотаріуса.

Таку думку озвучив голова правління «Укрсоцбанку» Борис Тимонькин під час публічних дебатів «Зміни правил споживчого кредитування: в інтересах банків чи в інтересах клієнтів?», які провела ГО «Ліга фінансового розвитку» за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP і тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

«У законі можна чітко прописати гарантії реструктуризації. Наприклад, на три роки. Водночас слід чітко розуміти, що є кризовий і некризовий період, а відповідно, й різні умови», - уточнив банкір.

Говорячи ж про доцільність збереження механізму звернення стягнення на майно через виконавчий напис нотаріуса, топ-менеджер «Укрсоцбанку» навів як приклад західний досвід (насамперед, США), де більш поширеною є практика врегулювання питання проблемної заборгованості саме в позасудовому порядку.

На думку ж голови правління «ОТП Банку» Дмитра Зінкова, ускладненням процедури звернення стягнення на заставу (здійснення її лише через суд) скористаються, передусім, спекулянти, які придбали в кредит по кільканадцять квартир. Банкір нагадав, що чимало банків й так наразі йдуть назустріч позичальникам - навіть у разі звернення стягнення на заставне житло, людей з нього не виселяють (як варіант при цьому може укладатися договір оренди). Таким чином, за словами фінансиста, банки не лише дотримуються букви закону (що має місце у випадку, якщо в квартирі прописані діти), але й виконують соціальну місію.

«Я вас почув. Є предмет для діалогу», - зазначив натомість народний депутат Юрій Полунєєв, автор законопроекту №9593 «Про споживче кредитування», в якому пропонується дозволити лише судам ухвалювати рішення про звернення стягнення на іпотеку.

Голова ж комітету по контролю над банківськими установами у складі ВГО «СГОУ «Народна Рада» Михайло Стрельніков звернув увагу на потребу підвищення якості роботи нотаріусів. За його словами, вони мали б більш скрупульозно аналізувати випадки стягнення застави через виконавчий напис, оскільки часто ухвалюють не зовсім обґрунтовані, якісні рішення.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі