Банкір: Фонд гарантування вкладів не повинен страхувати валютні депозити

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
За словами заступника директора-розпорядникам ФГВФО Андрія Оленчика, це було політичне рішення, продиктоване курсом держави на дедоларизацію економіки та стимулювання інтересу в т.ч. банків до роботи з гривнею.

Валютні депозити потрібно вивести з-під гарантій Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Таку думку висловив голова правління «Укрсоцбанку» Борис Тимонькин під час круглого столу «Реформа системи гарантування вкладів: чого очікувати ринку та вкладникам», який 03 квітня провела «Ліга фінансового розвитку» за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

«Долар - це іноземний цінний папір, який друкується в необмеженій кількості. Людина хоче інвестувати в іноземний ЦП, але чому ми повинні її в цьому підтримувати? При кризах виходить девальвація, а зобов'язання Фонду в валюті завжди ростуть швидше, ніж у гривні», - зазначив банкір.
Нагадаємо, що в нещодавно прийнятому законі «Про систему гарантування вкладів фізосіб» (має вступити в дію 21 вересня поточного року) передбачено підвищення регулярного збору з валютних вкладів фізосіб до Фонду до 0,8% з обсягу депозитів (раніше цей показник становив 0,5%; для гривневих вкладів він лишився на тому ж рівні).
За словами заступника директора-розпорядникам ФГВФО Андрія Оленчика, це було політичне рішення, продиктоване курсом держави на дедоларизацію економіки та стимулювання інтересу в т.ч. банків до роботи з гривнею.
Перший заступник голови правління «Укргазбанку» Станіслав Шлапак прогнозує, що зазначене нововведення спонукатиме банки й надалі знижувати ставки за валютними депозитами. Що він вважає цілком корисним з точки зору зменшення ваги іноземної валюти в національній економіці. !zn

Читайте также:

НБУ: Государство не должно спасать проблемные банки за свой счет

Банкиры: Перераспределение функций между НБУ и Фондом гарантирования вкладов ничего не даст

Всемирный банк: Банки должны делать разные взносы в Фонд гарантирования вкладов - в зависимости от рискованности своего бизнеса

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі