Банкіри назвали три способи активізувати іпотечне кредитування

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Для реального впровадження іпотечного кредитування як фінансування житлового будівництва необхідні реформи. Ефективним способом забезпечення житлом широких верств населення можуть стати спеціалізовані програми, гарантовані урядом.

Одним з факторів активізації іпотечного кредитування є наявність довгострокових ресурсів - інвестицій, включаючи іноземні. Для їх залучення можна використовувати як мінімум три джерела.

Як розповів у коментарі ZN.UA глава правління банку «Хрещатик» Дмитро Гриджук, перше джерело - через Державну іпотечну установу (ДІУ), пільгові програми якої з'явилися на ринку наприкінці літа минулого року. «Вже напередодні Нового року такі кредити пропонували шість банків, а кількість програм досягла семи. У липні 2011-го ДІУ також поновила рефінансування іпотечних кредитів на вторинному ринку нерухомості за ставкою 11% річних», - відзначає банкір.

У цей же час, нагадує він, у НБУ відбулася презентація Агентства з рефінансування іпотечних кредитів, на яке покладено функцію рефінансування банків, що надають іпотечні кредити. Планується, що воно буде випускати середньо-і довгострокові іпотечні облігації, покупцями яких будуть виступати установи, які володіють «довгими» ресурсами, тобто страхові компанії, інвестиційні та недержавні пенсійні фонди.

«Слід зазначити, що досвід інших країн доводить, що таке стимулювання банківської системи державою вигідне і не містить ризиків як для держави, так і для банків. Тому застосування такої схеми залучення коштів для розвитку іпотечного ринку країни може суттєво поліпшити умови фінансування житлового будівництва як для забудовників, так і для населення», зазначає Гриджук.

Другим джерелом фінансування житлового будівництва є залучення комерційними банками, які мають високі інвестиційні рейтинги, довгострокових фінансових ресурсів на західних ринках капіталу. «Зазначу, що цей ресурс достатньо дешевий, напрям його вкладення (іпотека) - відносно надійний, а от умови його залучення - нагальне підвищення інвестиційної привабливості України. Проте це джерело формування «довгих» ресурсів доступне лише тим банкам, що мають досвід роботи на зовнішньому фінансовому ринку і міцну позитивну репутацію стабільної фінансової установи», - уточнює голова правління банку «Хрещатик».

Третє джерело фінансування галузі - це можливе проведення ІРО самими будівельними компаніями, досвід чого в українських забудовників уже є.

«Проте на заваді втіленню в життя цього соціального проекту можуть стати стрімкі інфляційні процеси, висока волатильність національної валюти, очевидний спад платоспроможності населення та негативні процеси на ринку зайнятості внаслідок згортання бізнесу, недосконала правова база, що регулює права та обов’язки і позичальників, і кредиторів, а також жорсткі обмеження на світових ринках капіталів, особливо з боку країн ЄС»,- резюмує банкір.

Нагадаємо, за розрахунками Мінрегіону (якщо в бюджеті знайдуть мінімум 1 млрд грн на реалізацію житлових ініціатив), отримати дешеву іпотеку "від Януковича" зможуть більше 10 тис. сімей.

Нагадаємо, напередодні глава держави Віктор Янукович роздав "передвиборчі пряники", оголосивши, серед іншого, що з 1 травня має запрацювати програма іпотечного кредитування для придбання «доступного житла» під 2-3% річних строком на 10-15 років.

Детальніше читайте в статті Юрія Сколотяного і Василя Пасочника "Коли два-три відсотки - фантастика" в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Азаров пообіцяв "економне" житло по $500 за квадрат

Банкіри: $600 за квадратний метр житла - це абсолютно реально


Для будівництва доступного житла з бюджету потрібно мінімум 6,5 млрд, а не 200 млн

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі