Банкіри розповіли, чим уряд відлякує потенційних інвесторів

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Прозорість бюджетних процесів в Україні є недостатньою, що суттєво ускладнює для бізнесу можливість планувати свій розвиток та робити якісь чіткі прогнози.

Уряд не каже всю правду про стан економіки, чим провокує недовіру як з боку внутрішніх, так і зовнішніх інвесторів. Про це розповів старший радник «Альфа-Банку» Роман Шпек під час круглого столу «Інвестиційний клімат у фінансовому секторі: що перешкоджає притоку капіталу?», який 12 квітня організувала ГО «Ліга фінансового розвитку» за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та «Дзеркала тижня. Україна».

Так, за словами фінансиста, реальний дефіцит державних фінансів торік значно перевищив офіційні показники і склав 9,4% ВВП (з урахуванням дотування Пенсійного фонду, поповнення статутного капіталу «Нафтогазу» та держбанків).

Крім того, Шпек поставив під сумнів логічність збереження прогнозів щодо стабільності, зокрема, платіжного балансу, враховуючи необхідність поповнення держбюджету за рахунок надходжень від митниці, що, на його думку, може погіршити дефіцит торгового балансу.

Як зауважив голова правління «Дочірнього банку «Сбербанку Росії» Ігор Юшко (до речі, екс-міністр фінансів), прозорість бюджетних процесів в Україні дійсно є недостатньою, що суттєво ускладнює для бізнесу можливість планувати свій розвиток та робити якісь чіткі прогнози.

Натомість заступник голови Державної податкової служби Андрій Ігнатов повідомив, що одним з основних способів збільшення доходів бюджету для виконання соцініціатив глави держави буде детінізація економіки. Для цього податкова планує, зокрема, підвищити якість аналізу поточної діяльності платників податків. Однак відбуватиметься це не під час безпосередніх перевірок бізнесу, а через аналіз їх електронної звітності.

Директор же Департаменту державної інвестиційно-інноваційної політики та розвитку державно-приватного партнерства Мінекономрозвитку Олег Гнатцов зауважив, що в державі працює програма розвитку внутрішнього виробництва, розробляються інституційні механізми для полегшення інвестування в економіку. Серед поточних «точкових» заходів, спрямованих на вирівнювання диспропорцій у торговому балансі, які здійснює Мінекономіки, він відзначив спроби вирішити «сирну» проблему, підтримати введення податку на розкіш (має охолодити імпорт товарів преміум-класу). !zn

Читайте також:

НБУ очікує на подешевшання кредитів слідом за зниженням облікової ставки

НБУ: Пілотний проект зі зміни порядку розрахунку валютної позиції вже стартував

НБУ: Вкладники мають більш відповідально обирати банки

Регіонали пропонують контролювати українців з кредитами на держрівні

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі