Банкіри: Законопроект про безготівкові розрахунки потребує доопрацювання

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Незалежна асоціація банків України в цілому підтримує законопроект про розвиток безготівкових розрахунків, однак банкіри вважають за доцільне прописати у документі деякі норми, зокрема, про інтернет-банкінг і про врегулювання питання розрахунків нерезидентів.

Прийнятий Верховною Радою в першому читанні законопроект №10656 про функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків не завадило б ще вдосконалити. Таку думку висловили учасники засідання Фінансового прес-клубу, організованого за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

На думку голови правління банку "Фінанси і кредит" Володимира Хливнюка, було б доцільно більш ґрунтовно прописати, зокрема, норми про інтернет-банкінг. На думку банкіра, в недалекій перспективі основні розрахунки будуть здійснюватися саме через цей механізм - через його безпеку.

«Безпека розрахунків досить висока в інтернет-банку. Тут використовується кілька каналів передачі паролів, немає концентрованого зберігання паролів десь в одному місці, яке може бути зламано», - уточнив Хливнюк.

Голова ж правління «Правекс-банку» Сергій Наумов наголосив на необхідності врегулювання питання розрахунків нерезидентів.

«В італійському законодавстві чітко написано, що нерезиденти можуть здійснювати покупки [за готівку] на суму до 15 тис. Нам також потрібно подумати, як із цим працювати, тому що це приплив валюти до країни. Якщо обмежимо, то це не буде позитивно для економіки. Але ліміт якийсь потрібний, оскільки знайдуться нерезиденти, які раптом купують нерухомість або предмети розкоші за готівку», - зазначив банкір.

Оцінюючи ж у цілому законопроект № 10656, координатор комітету з питань банківської інфраструктури і платіжних систем Незалежної асоціації банків України Володимир Єременко зазначив, що рада Набу підтримала документ.

«Перехід до домінування безготівкових розрахунків - це нормальний цивілізований і еволюційний шлях. Ініціатива НБУ - цілком своєчасна, - зазначив експерт. - Найдорожча форма розрахунків - це готівка. Держава повинна надрукувати гроші, забезпечити їхнє збереження і захист. Банки дуже велику роботу зробили щодо пересування цих грошей, щодо збереження їхньої якості, щодо вилучення зношених купюр, стосовно інкасації, охорони, зберігання, щодо величезної кількості людей, які зайняті працею із забезпечення готівкового обігу. І в кінцевому підсумку ці витрати лягають на споживача». !zn

Читайте також:

Нацбанк розповів про переваги відмови від готівки та переходу на «пластик» у розрахунках

НБУ розглядає можливість обмежити обсяги готівкової валюти при розрахунках між фізособами

НБУ легалізує електронні гроші

Кабмін зобов’язав торгівлю перейти на платіжні картки

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі