Безсмертний: Однією з причин краху економіки Білорусі був вступ до Митного союзу

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Екс-посол України в Білорусі Роман Безсмертний вважає, вступ республіки до Митного союзу призвів до катастрофічних втрат бюджету і це було однією з причин, що привели країну до переддефолтного стану.

«Поточна ситуація дуже погана… В економічному плані країна (Білорусь) стоїть на межі катастрофи та дефолту. Зруйнована платіжна система та бюджетна система, не працює валютна система», - сказав Р.Безсмертний в інтерв’ю «Українській правді».

За його словами, на це декілька причин.

«Перше - це нерозривне перебування однієї людини біля влади протягом 16 років. Друге – це занадто високі соціальні обіцянки в період виборчої кампанії, які переросли в спробу їх реалізації. А це просто зруйнувало бюджет», - сказав він.

«Третій руйнівник – це вступ Білорусі до Митного союзу з Росією та Казахстаном. Тому що в результаті вступу країна втратила 6-7 мільярдів доларів доходів. Зовнішнє торговельне мито від продажу нафтопродуктів почало надходили до бюджету РФ. І фактично припинено надходження мита від імпорту автомобілів. Це дві статті, які в сумі давали коли 4, коли 6 мільярдів доларів доходу. Якщо ви звернете увагу, бюджет Білорусі складає 9,6 мільярдів доларів, і ці дві статті надходжень були базовими показниками», - наголосив Р.Безсмертний.

«Є ще четверта причина. Резерви Національного банку Білорусі на сьогодні складають десь 3,6 мільярди. З них лише 1 мільярд 800 мільйонів – це доларові резерви. Для такої країни треба резерви в розмірі хоча би 10 мільярдів, щоб економіка не охолоджувалася», - вважає екс-посол.

«Економіку весь час годували емісійними рублями, її розігрівали, потім вона на розгоні викидала колосальну інфляцію та черговий обвал національної валюти. Абсолютно неправильно був прорахований валютний і платіжний баланс країни. І на сьогодні ми маємо не просто передінфарктний стан - це вже інфаркт економіки», - констатував Р.Безсмертний.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі