Більшість операцій на валютному ринку здійснюють спекулянти

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Спекулятивні угоди на ринку експерти називають однією з головних причин курсової нестабільності. Так, на їхню думку, саме спекулятивні операції призвели до останнього стрибка курсу долара, який минулого тижня перевищив на міжбанківському ринку позначку в 8,32 грн.

Значна частина валютного ринку України сформована за рахунок спекулятивних угод. За підрахунками Інституту фінансових експертиз, вони складають до 70% всіх операцій. Причому ця цифра актуальна не тільки для готівкового ринку. Активна участь у спекулятивних угодах - особливість банківської системи України.

«Банкірам потрібно, щоб гроші приносили прибуток. Тому, навіть отримавши кошти в якості якогось цільового кредиту, вони спочатку направляють їх на кілька днів на міжбанківський ринок в надії заробити. Таке вже відбувалося не один раз. Причому з юридичної точки зору покарати за це неможливо, бо купівля і продаж валюти не є злочином. Також банки часто притримують наявну валюту у своїх обмінниках з метою її подальшого продажу за більш високим курсом» - наголошують експерти інституту.

Спекулятивні угоди на ринку експерти називають однією з головних причин курсової нестабільності. Так, на їхню думку, саме спекулятивні операції призвели до останнього стрибка курсу долара, який минулого тижня перевищив на міжбанківському ринку позначку в 8,32 грн. Зараз ситуація стабілізувалася, долар в обмінних пунктах продається вже дешевше 8,25 грн і без обмежень. Однак, на думку експертів, повторення подібної ситуації можливе і в майбутньому.

Головна небезпека спекулятивних операцій полягає в тому, що вони провокують постійне зростання попиту на іноземну валюту. При цьому, на думку експертів, реальна потреба населення і підприємств у валюті набагато нижча, ніж зараз необхідно ринку. Тільки у жовтні фізичні особи придбали іноземної валюти на $3,3 млрд. І більша частина цих коштів була куплена саме в надії на подальше зростання вартості долара.

Як визнають експерти, в існуючих умовах проблема спекуляцій може бути вирішена лише адміністративним способом.

«Зараз уряд розглядає питання введення податку при продажі іноземної валюти. Він може бути встановлений на рівні 15% від суми продажу. Це зробить купівлю валюти з метою її подальшого перепродажу невигідною. Таким чином, попит на ринку можна зробити дійсно реальним, а не спекулятивним» - вважають експерти Інституту фінансових експертиз. !zn

Читайте також:

Учасники валютного ринку не зацікавлені у курсовій стабільності - експерти

НБУ зобов'язав продавати валютні надходження громадян з-за кордону на суму понад 150 тис. грн


НБУ буде карати банки, які не хочуть продавати готівкові долари населенню

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі