Близнюк оголосив попередні умови дешевої іпотеки "від Януковича"

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Перші охочі зможуть почати оформлення кредиту вже в другій половині травня. Перший внесок позичальника не буде перевищувати 25% від суми кредиту, максимальна ставка складе 16%, з яких держава буде компенсувати 13% річних. Нижня межа платоспроможності позичальника - середній мінімальний річний дохід сім'ї з трьох осіб по Україні 55 тис. грн. Йдеться тільки про первинний ринок.

Кабінет міністрів України 25 квітня своєю постановою затвердив механізм здешевлення вартості іпотечних кредитів, тим самим почавши реалізацію однієї з президентських соціальних ініціатив з реалізації програми «Доступне житло».

У коментарі ZN.UA міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк розкрив основні подробиці програми.

Зокрема він розповів про основні вимоги до потенційного позичальника і про параметри самого кредиту - від розміру процентної ставки і першого внеску, максимальної вартості «квадрата» і його кількість на людину, до питань платоспроможності громадян.

За словами Близнюка, «перші охочі зможуть почати оформлення кредиту вже в другій половині травня». Всього ж в поточному році планується забезпечити житлом близько 30 тис. осіб.

Грати «першу скрипку» в процесі за наполяганням Януковича в переддень місцевих виборів буде саме місцева влада. У рамках механізму передбачається передача частини функцій і повноважень регіонам: об'єкти житлового будівництва будуть відбирати і контролювати місцеві органи влади.

Міністр повідомив, що міністерство починає збір пропозицій забудовників, готових брати участь у цій програмі. За словами Близнюка, мова йде тільки про первинний ринок, пріоритет - довгобуди.

Для реалізації цього завдання будуть задіяні банки І та ІІ групи (перелік яких розміщений на сайті Міністерства і найближчим часом буде розміщено на сайтах облдержадміністрацій).

Термін кредитування громадян - 15 років, термін часткової компенсації - 10 років. Процентна ставка по кредиту не може перевищувати 16% річних, при цьому людині компенсується до 13% річних, тобто в дійсності він платить тільки 3% річних. Перший внесок позичальника визначається внутрішніми правилами банків, але не може перевищувати 25% від суми кредиту.

Нормативна площа - 40 кв. метрів на одну людину або на сім'ю з двох осіб, плюс 18 кв. метрів на кожного наступного члена сім'ї, але не більше 58 кв. метрів.

Нормативна вартість 1 кв. метра житла встановлюється для: Києва - до 7 тис. грн., Київській області - до 5 тис. грн., інші населені пункти - до 4 тис. грн.

Основні вимоги до потенційного учасника програми - необхідність поліпшення житлових умов і платоспроможність.

Встановлено верхню і нижню межі платоспроможності для громадян-учасників Програми.
Верхня межа - середній максимальний річний дохід сім'ї з трьох осіб 400 тис. грн (від 760 тис. грн. у Києві до 355 тис. грн. у Тернопільській області). Нижня межа - середній мінімальний річний дохід сім'ї з трьох осіб по Україні 55 тис. грн.

У період отримання часткової компенсації квартира повинна бути основним місцем проживання позичальника. Людина не має право відчужувати або здавати в оренду квартиру протягом усього часу отримання державної компенсації.

За словами Близнюка, людині, щоб взяти участь в програмі, потрібно звернутися в один з банків у переліку і подати мінімально необхідний набір документів. Після чого банк аналізує кожен об'єкт, розглядає можливість видачі кредиту і разом з відповідними підрозділами облдержадміністрацій відпрацьовує можливість отримання громадянином часткової компенсації за таким кредитом.

Далі людина обирає конкретну квартиру в конкретному будинку (відібраному міжвідомчою комісією при Мінрегіоні згідно з пропозиціями місцевих держадміністрацій) і підписує два договори: один на покупку квартири (учасник програми, банк, забудовник), другий - на виплату компенсації (учасник програми, банк, місцева державна адміністрація).

Компенсація частини процентної ставки по кредиту проводиться місцевими органами влади на особистий рахунок людини через органи казначейства.

Близнюк запевнив, що «всі можливі ризики (програми) теоретично мінімізовані».

Постанова проголосована Кабміном, але не ввійде в дію поки не будуть враховані зауваження Національного банку та інших зацікавлених міністерств, які будуть розглянуті на п’ятничному ранковому спеціальному засіданні. !zn

Читайте також:

Коли два-три відсотки - фантастика

Недоступна «доступність» новобудов

Азаров пообіцяв "економне" житло по $ 500 за квадрат

Банкіри: $600 за квадратний метр житла - це абсолютно реально

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі