Близнюк: Доведеться дуже постаратися, щоб знизити ціну квадрата до $500

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Розрахунки Мінрегіону підтверджують, що до цифр, озвучених головою уряду - а саме 500 дол за квадратний метр житла, "ми повинні прагнути", заявив міністр ЖКГ Анатолій Близнюк.

Незважаючи на те, що реальні ціни на ринку нерухомості сьогодні досить високі, домогтися зниження вартості «квадрата» до озвучених прем'єр-міністром $ 500 дійсно можна, доклавши спільні зусилля.

Про це в інтерв'ю виданню ZN.UA розповів міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк, відповідаючи на питання, наскільки міністерство погоджується з подібними оцінками і що потрібно і можна реально зробити для досягнення зазначених цінових параметрів.


«Прем’єр-міністр озвучив зниження ціни до 500 і 650 дол. за «квадрат». Що було б дуже добре для пожвавлення ситуації на первинному ринку нерухомості. Однак на сьогодні реальна ціна квадратного метра у новобудовах Києва сягає 1000 дол. Мінрегіон уже нині працює над зниженням у тому числі і вартості київського «метра». Ми робимо це обґрунтовано, спираючись на розрахунки і думку будівельної спільноти, зокрема Конфедерації будівельників України. Але це собівартість будівництва, а далі - ринкова складова, яка не завжди містить тільки прибуток забудовника. Однак розрахунки Мінрегіону підтверджують, що до цифр, озвучених главою уряду, ми повинні прагнути. З іншого боку знаходяться органи місцевого самоврядування. Це питання здешевлення вартості землі для забудовника, а також розв’язання проблем інженерного обладнання нових майданчиків.

Спільні дії президента України, уряду, центральних, місцевих органів влади, банкірів, будівельників і, головне, інвесторів зможуть досягнути конкретної мети - щорічного зменшення черг на житло», - сказав Близнюк.

Нагадаємо, за розрахунками Мінрегіону (якщо в бюджеті знайдуть мінімум 1 млрд грн на реалізацію житлових ініціатив), отримати дешеву іпотеку "від Януковича" зможуть більше 10 тис. сімей.

Нагадаємо, напередодні глава держави Віктор Янукович роздав "передвиборчі пряники", оголосивши, серед іншого, що з 1 травня має запрацювати програма іпотечного кредитування для придбання «доступного житла» під 2-3% річних строком на 10-15 років.

Детальніше читайте в статті Юрія Сколотяного і Василя Пасочника "Коли два-три відсотки - фантастика" в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Азаров пообіцяв "економне" житло по $500 за квадрат


Банкіри: $600 за квадратний метр житла - це абсолютно реально

Для будівництва доступного житла з бюджету потрібно мінімум 6,5 млрд, а не 200 млн

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі