Заможні люди зі всього світу приховують в офшорах до $32 трлн, у тому числі в Україні - $167 млрд

Поділитися
© luxkharkov.com.ua
Заможні громадяни по всьому світу приховують від оподаткування до $32 трлн. Більшою частиною цієї суми володіють всього 92 тис. осіб, в цілому ж офшорні рахунки використовують близько 10 млн осіб. Але що насправді шокує - те, що «по вуха» в цьому замішані найбільші світові банки: саме вони допомагають своїм заможним клієнтам ухилятися від податків і переводити кошти в офшори.

Обсяг коштів, які заможні громадяни всього світу тримають на незадекларованих офшорних рахунках, може сягати від $21 до $32 трлн. При цьому з України з 1990 року було виведено близько $167 млрд.

Про це йдеться у доповіді колишнього економіста консалтингової компанії McKinsey&Co Джеймса Хенрі, підготовленій для міжнародної неурядової організації Tax Justice Network.

- За два роки українські банки перерахували в офшори понад $53 млрд

Отримана сума відповідає десятій частині всього обсягу світового багатства, оціненого Credit Suisse у 2011-му році у $231 трлн. При цьому при оцінці схованих від оподаткування коштів Хенрі враховував лише фінансові активи. Нерухомість, предмети розкоші, яхти та інше до уваги не бралися.

У глобальному масштабі найбільший результат у Китаю - $1,189 трлн, але виведені ці кошти були за 40 років. На другому місці - Росія, з якої з 1990 року було виведено $798 млрд. На третьому місці з відтоку капіталу на офшорні рахунки знаходиться Корея з $779 млрд. Далі йдуть Бразилія ($520 млрд), Кувейт ($496 млрд), Мексика ($417 млрд), Венесуела ($406 млрд) і Аргентина ($399 млрд). З України після 1990 року на офшорні рахунки перевели $167 млрд, з Казахстану - $138 млрд.

За словами економіста, значна частина виведених коштів з України та Росії (після розпаду СРСР - ред.) була отримана в результаті приватизації держактивів у 1990-ті роки. Частина цих грошей, виведених на офшорні рахунки, змінила «прописку» і повертається у вигляді інвестицій, що проходять офіційно як «іноземні».

- Азаров проговорився, звідки виходять мільярди іноземних інвестицій

У дослідженні наголошується, що близько 10 млн осіб по всьому світу використовують офшорні рахунки. При цьому $9,8 трлн із загального обсягу коштів на офшорних рахунках володіють всього 92 тис. осіб.

Якщо виходити з того, що весь обсяг коштів приносить своїм власникам 3% річних, то 30%-й податок тільки на цей прибуток дав би зазначеним країнам $190-280 млрд на рік. Це вдвічі більше, ніж розвинені країни направляють на допомогу менш забезпеченим.

Широкий розкид підрахунків Джеймс Хенрі пояснює тим, що дані на цей рахунок неповні через захист законами про банківську таємницю і небажання регуляторів розкривати в доступній формі навіть ту статистику, яка є в їхньому розпорядженні.

Представник організації Tax Judtice Network, яка виступає проти офшорних рахунків, Джон Крістенсен заявив, що шокований отриманими сумами.

"Але що насправді шокує - це те, що найбільші світові банки (названі у доповіді pirate banks - ред.) по вуха замішані в тому, що допомагають своїм заможним клієнтам ухилятися від податків і переводити кошти в офшори. Ми говоримо про відомі бренди - HSBC, Citigroup, Bank of America, UBS, Credit Suisse. Все це найбільші імена, і вони найчастіше повністю усвідомлюють те, що допомагають своїм клієнтам йти від сплати податків", - зазначив Крістенсен. Він також додав, що часто діяльність банків у цьому напрямі є незаконною.

- Улюблений банк англійської королеви і українських бізнесменів оштрафували за небажання боротися з відмиванням грошей

Так, на 50 провідних банків світу у цій сфері доводиться $12,1 трлн активів під управлінням. При цьому кожен банк з першої десятки під час останньої кризи отримав серйозні вливання від уряду, сплачені в кінцевому рахунку простими платниками податків, підкреслюється у доповіді.

"З точки зору економіки, приватний сектор є чорною дірою", - йдеться у заключній частині доповіді.

У дослідженні Tax Justice Networks розглядаються 139 держав з числа країн із середнім і нижче середнього рівнем доходів, на які припадає 85% світового населення, 51% світового ВВП за паритетом купівельної спроможності, 75% світових золотовалютних резервів і 4,1 трлн дол зовнішнього боргу .

З 1970 по 2010 рік найбільш забезпечені громадяни цих країн акумулювали на незадекларованих офшорних рахунках $7,3-9,3 трлн. Гроші виводилися для короткострокових спекуляцій, диверсифікації активів, захисту коштів від політичних ризиків, а також щоб заховати від податківців доходи від злочинної діяльності.

Для дослідження були використані офіційні дані МВФ, Світового банку, ООН і центральних банків різних держав світу. !zn

Читайте також:

Кожен «маленький українець» може ускладнити життя чиновникам-корупціонерам

Податкова заборонить офшорам та іноземному бізнесу виводити прибуток з України

Кіпр більше не хоче бути офшором для українських олігархів

Половина «іноземних» інвестицій з Кіпру в Україну йде назад

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі