Болгарія дала Україні шанс домовитися з "Газпромом"

Поділитися
© unn.com.ua
Позиції російського "Газпрому" на міжнародній арені стають все більш хиткими. До проблем з антимонопольним регулятором в ЄC додалася загроза Болгарії відмовитися від будівництва газопроводу «Південний потік». Все це підвищує шанси України як на переговорах, так і в разі розглядів у Стокгольмському арбітражі.

Прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов заявив, що Болгарія може відмовитися від планів з будівництва газопроводу «Південний потік» (South Stream), якщо Росія буде і далі наполягати на вимозі виплатити 1 млрд євро компенсації за скасування російським "Атомбудекспортом" будівництва атомної електростанції в цій країні.

Нагадаємо, у березні Болгарія відмовилася від будівництва АЕС - на цьому наполягав ЄС, стурбований тим, що країна і так вже на 100% залежить від російського газу, а тепер може залежати ще і від російських атомних технологій.

"Я щиро сподіваюся, що президент Володимир Путін не знає про вимоги відшкодувати мільярд євро. Бо якщо знає, то йому не сподобається наша зустріч 9 листопада у Болгарії", - сказав прем'єр-міністр, пише "Коммерсантъ-Украина".

- Росія вимагає у Болгарії мільярд євро за відмову разом будувати АЕС

Проблеми з будівництвом «Південного потоку» загрожують крахом планів Росії скоротити на 30% обсяг прокачування газу через українську газотранспортну систему (ГТС), перенаправивши його в обхідний трубопровід. А відмова Болгарії від участі в проекті робить його фактично нездійсненним.

Як відомо, «Південний потік» Росія використовує як «страшилку» в якості аргументу в переговорах між Росією та Україною щодо створення консорціуму для управління українською ГТС, в ході яких українська сторона домагається суттєвої знижки на газ.

- "Північний потік", "Південний потік" та інші подвиги "Газпрому"

Заяву болгарського прем'єр-міністра було зроблено на тлі іншого конфлікту "Газпрому". На початку вересня Єврокомісія почала проти концерну антимонопольне розслідування, що підштовхнуло таку невелику країну, як Молдавія, до вирішення виступити проти російської монополії. Молдавська сторона відмовилася від пропозиції Росії знизити ціни на газ в обмін на вихід з Енергетичного співтовариства.

Голова парламенту Молдови Маріан Лупу сказав, що країна ніколи не піде на такий крок, оскільки це віддалить її євроінтеграцію "не на один, а відразу на десять кроків назад".

Негативна відповідь Молдавії пов'язана з тим, що після закінчення антимонопольного розслідування проти "Газпрому" вона як член Енергетичного співтовариства зможе домогтися знижок на газ від російської монополії в судовому порядку. Україна теж є членом Енергетичного співтовариства.

"Розслідування Євросоюзу цілком може бути використано і Україною як додатковий аргумент для того, щоб оскаржити існуючі газові угоди в Стокгольмському арбітражі", - говорить керуючий партнер "Астерс" Олексій Дідковський.

З цим згоден і керуючий партнер Astapov Lawyers Андрій Астапов: "Будь-які розгляди, згідно з договором, між "Газпромом" і "Нафтогазом" відбуваються в Стокгольмському арбітражі. Цей суд спирається на європейське законодавство, і якщо його було порушено "Газпромом" в частині чесної конкуренції, то арбітраж, безумовно, візьме це до уваги в якості аргументу на користь української сторони".

Поки ж Україна намагається вплинути на РФ заявами про відмову від російського газу. Прем'єр-міністр Микола Азаров сказав, що Росія "душить" Україну високими цінами на газ, і пообіцяв, що через 15 років Україна відмовиться від російських вуглеводнів повністю.

Втім, успіхи в досягненні цієї мети поки скромні. За даними Міненерго, з початку року споживання газу знизилося на 2,6 млрд кубометрів (5% від загального споживання або $1 млрд). Ще на 5% має скоротитися споживання в наступному році. Це при загальному обсязі закупівель у цьому році близько $11 млрд. За оцінками Міненерго, для того щоб повністю відмовитися від споживання російського газу, потрібно інвестувати $5 млрд у підвищення енергоефективності і приблизно стільки ж у видобуток вуглеводнів на Чорноморському шельфі.

У Росії на ці заяви реагують стримано. Посол РФ в Україні раніше говорив, що знизити обсяг споживання для України неможливо. Тим не менше українська сторона офіційно повідомила російську про те, що в наступному році закупить лише 24,5 млрд куб. м замість 33 млрд куб. м за контрактом. !zn

Читайте також:

Росія на прикладі Молдови показала Україні, як добитися знижки на газ

Стокгольмський суд створив прецедент, який може допомогти Україні в газових переговорах з РФ

У відділенні ГТС від газовидобутку Україна вирішила піти найрадикальнішим шляхом


«Газпром» може подати до суду на Україну за скорочення закупівель газу

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі