Болгарія заборонила розвідування сланцевого газу через збитки екології

Поділитися
Болгарія заборонила на своїй території розвідування сланцевого газу і відкликала ліцензію в американської компанії Chevron.

Уряд Болгарії заборонив розвідування сланцевого газу шляхом фрекінгу з побоювань за екологію після численних протестів проти використання цієї технології.

Болгарія стала другою країною Євросоюзу, що заборонила фрекінг, після Франції. Технологія полягає в упорскуванні у сланцеві пласти під великим тиском води, змішаної з піском і хімікатами. Противники такого методу вважають, що фрекінг забруднює ґрунтові води і навіть викликає землетруси.

«Заборона постійна і діє на всій території Болгарії і в її територіальних водах у Чорному морі», - йдеться у тексті постанови.

За порушення заборони накладається штраф у 100 мільйонів левів (65 млн доларів).

У вівторок, 17 січня, уряд відкликав ліцензію на пошук сланцевого газу в американської нафтової компанії Chevron, видану їй у червні 2011 року. Цьому передували акції протесту проти видобутку сланцевого газу.

Нагадаємо, що компанія Chevron часто згадується серед світових нафтогазових гігантів, які мають намір добувати сланцевий газ в Україні.

«Нам потрібні енергобезпека і енергонезалежність, але не за будь-яку ціну», - сказав представник правлячої партії Діан Червенкондев.

За первинними оцінками, запаси сланцевого газу у Болгарії складають до 1 трильйона кубометрів.

Сланцевий газ уже зробив революцію у газовій галузі США, і тепер низка країн Східної Європи приваблюють закордонні компанії для пошуку сланцевого газу. Румунія і Сербія планують почати геологорозвідування, а Польща сподівається почати видобуток у 2014 - 2015 роках.

Франція заборонила фрекінг у липні минулого року, а Велика Британія призупинила глибоку розробку ґрунту в районі міста Блекпул після незначних коливань ґрунту навесні 2011 року.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі