Бродський знайшов рецепт успішної дерегуляції

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
У реформах у сфері дерегуляції «по-українськи» потрібно шукати більш ефективні, нові та креативні методи.

Якщо для успішної дерегуляції лише скасуванням дозвільних і регуляторних документів обмежитися не виходить, треба докорінно змінювати свідомість і спосіб мислення суспільства у ставленні до проблеми, вважає глава Держслужби з дерегуляції та розвитку підприємництва Михайло Бродський.

Таку думку він висловив в інтерв'ю ZN.UA на запитання про те, чому для чиновників закони і регламенти нічого не значать, і влада ніяк не може заслужити довіру суспільства, незважаючи на приклади успішної дерегуляції.

«Я багато думав - намагався зрозуміти, яким має бути системне вирішення проблем дерегуляції ... Ми хочемо дерегулювати папірці, а насправді нам треба дерегулювати менталітет усього народу. Тобто папірцями ми нічого не змінимо. Дерегуляція й реформи мають насамперед торкнутися ментальності», - говорить він.

На думку М.Бродського, дати поштовх справжнім реформам, дерегуляції менталітету влади та народу має саме президент В.Янукович.

Папірцями ми нічого не змінимо, дерегуляція і реформи мають торкнутися ментальності

Чиновник наводить приклад: «Пам’я­таєте, як Петро I картоплю в Росію завіз? Він стикнувся з ментальністю народу, недовірою, небажанням змін… Пам’ятаєте, бороди голив? Не хотіли. Бунт! Стикнувся з цим і відразу вирішив використати слабку сторону народу - злодійкуватість, нехай мені дарують наші громадяни. Тому він завіз картоплю, посадив і в полях поставив солдатів охороняти її. А наш мужик помітив, що це охороняється, - отже, це комусь потрібне і це треба поцупити. І вони це поцупили й почали всі їсти картоплю. Тож треба шукати, потрібен креатив».

«Звичайно, - міркує М. Бродський далі, - якби ми були такі маленькі, як Грузія, Нова Зелан­дія, або такі ж організовані та законослухняні, - реформи ішли б швидко. Але з нами важко зробити реформу. На це потрібен час, потрібна адаптація.

Зміна ментальності, тобто дерегуляція, насправді некомфортна й для бізнесу. Будь-який бізнесмен прагне до монополії. Будь-який бізнесмен прагне до недобросовісної конкуренції... Читайте Карла Маркса, у цьому він був правий. А ми пройшли дикі часи, під гаслом «грабуй награбоване»… Сто років тому вбивали багатіїв, їх грабували, тепер грабують народне, щоразу хтось щось забирав і хтось щось у своїх інтересах перерозподіляв. Тому повторюю - дерегуляція ментальності влади, бізнесу, кожного з нас. Це головна реформа, після якої по-справж­ньому запрацюють закони.

На думку М. Бродського, підхід до будь-яких реформ у сфері дерегуляції має враховувати два фактори.

По-перше, дерегуляція має носити превентивний обов'язковий характер: «Тобто ліквідовувати всі можливі варіанти, що сприяють корупції». По-друге, треба посилити каральні заходи: «Мають бути жорсткі санкції до тих, хто навмисне гальмує дерегуляцію, але потрібне посилення покарання й для підприємців ... Оскільки під час дерегуляції ми не тільки скорочуємо повноваження чиновників - тепер відповідальність за можливі порушення лягає й на підприємця».

Нагадаємо, раніше В.Янукович неодноразово висловлював невдоволення тим, що уряд недостатньо ефективно працює над питаннями дерегуляції.

Докладніше про те, які саме реформи будуть активізовані в 2012 році, читайте в повному тексті інтерв'ю Юрія Бутусова з Михайлом Бродським у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". ! Zn


Читайте також:

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі