Дефолт в Україні може статися, якщо ціна нафти знову сягне 130-140 дол. за барель

Поділитися
© Getty Images
Народний депутат від НУ-НС Павло Жебрівський вважає, що дефолт в Україні може статися, якщо ціна нафти сягне 130-140 доларів за барель, після чого в світі почнеться нова економічна рецесія. Про це він заявили в ефірі ТВі, повідомляє прес-служба телеканалу.

Коментуючи питання про те, що Україна опинилася на шостому місці серед країн, яким загрожує дефолт за версією списку, опублікованого виданням Business Insider, П.Жебрівський наголосив, що в сучасних умовах дефолт малоймовірний. «На мій погляд це може статися тоді, коли ціна нафти сягне 130-140 доларів за барель і коли почнеться спад світової економіки. Після цього бумерангом по Україні вдарить…» - сказав політик.

«Світ впав у 2008-09 роках на 3-5%, а Україна на 15%. Насправді заслужено Україна впала, тому, що ключовий ВВП України - металургія і хімія, яку ми експортуємо. Це - напівсировина для світу. Як тільки в світі починається рецесія, вони закривають свої ринки від імпорту, проводять протекціоністську політику до власного виробника… Тому, якщо ще раз вдарить, то в нас спад буде не 15%, а 20-25% при світовій рецесії! Нинішній уряд, нажаль, не змінив структуру економіки України: не почав розвивати машинобудування, легку промисловість», - пояснив П.Жебрівський.

Політик також наголосив, що бажання чинної влади сприяти укрупненню бізнесу може згубно вплинути на економіку держави. «В Україні 1000 підприємств дає 75 - 80% доходів бюджету… Уявіть собі, що у підприємства, яке дає 5% державного бюджету проблеми із збутом продукції. Якщо воно зупиняється - бюджет рушиться. Але маленькі підприємства, де 25, до 100 людей працює, вони мобільні. І якщо проблеми в якогось одного підприємства, то не так боляче скажеться на весь державний бюджет. В уряді немає розуміння, що із цим робити. Є бажання все більше і більше укрупнювати бізнес, щоб залишилось 5-7 сімей, які б контролювали всю економіку країни. Насправді, це біда», - вважає народний депутат.

Він підкреслив, що уряд переймається локальними проектами, такими як Євро-2012, які не дають суттєвого розвитку економіки. «Це локальний проект. Він не дає суттєвого розвитку металургії, не дає суттєвого розвитку машинобудівного комплексу, і не дає великого розвитку будівної галузі… У нас на сьогодні автобани будують турки, македонці і всі інші, кому не ліньки. Євро-2012 не є двигуном економіки, і це не той напрямок розвитку, в який потрібно заливати гроші», - переконаний П.Жебрівський.

Ціна нафти марки Brent 8 березня 2011 року склала 113 дол. за барель. У липні 2008 року ціна нафти досягла 147 дол., після чого впала до 32 дол. в грудні того ж року.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі