Державі варто було б допомагати вкладникам оцінювати надійність банків

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Щоб в цілому підвищився рівень довіри до банківської системи, зусиль самих банків недостатньо. Відповідальність за присутність на ринку «кишенькових» банків повинен нести і регулятор, наполягають експерти.

Національному банку варто було б публікувати персоніфіковані агреговані показники стійкості банків. Це дало б змогу вкладникам зрозуміти, в яких фінустановах краще розміщувати свої заощадження.

Таку думку в коментарях DT.UA озвучив керівник аналітичного департаменту ГК «ТАСК» Андрій Шевчишин.

«Показники мають бути зрозумілі для населення. Хай навіть це будуть якісь відносні критерії, з характеристикою, наприклад, вище нормативу, на рівні нормативу і нижче нормативу. Тоді може з'явитися відповідальність і банків, і НБУ», - вважає експерт.

НБУ: Вкладники повинні більш відповідально обирати банк

Збереження довіри вкладників вимагає від банків більшої відкритості - банкір

На думку ж старшого аналітика ІК «Тройка Діалог Україна» Євгена Гребенюка, в умовах ускладнення фінансового становища окремих учасників ринку, певні банки (в першу чергу, західні банки і деякі державні) можуть підвищити рівень довіри до себе і спричинити перетікання депозитів із слабких ризикований банків у вищезгадані банки.

«Але щоб в цілому підвищився рівень довіри до банківської системи, зусиль самих банків недостатньо. Я вважаю, він підвищиться тоді, коли в країні відбудуться серйозні реформи або коли якісні європейські банки просто витіснять кептивні банки із системи. На жаль, це процес іде у зворотному напрямку останні 3 роки», - зауважив експерт.

Нагадаємо, раніше в НБУ заявляли, що фізичні та юридичні особи повинні ретельніше підходити до вибору фінустанов при розміщенні власних коштів - вивчати їхні позиції на ринку, структуру власності, фінансові показники. При цьому, як підкреслили в Нацбанку, за якість свого рішення відповідальність несуть, насамперед, самі вкладники. !zn

Читайте також:

Банки придумали новий спосіб залучити ще більше коштів на депозити: провести фінансову амністію

Гарантії повернення валютних депозитів скасовувати не збираються

НБУ прогнозує зниження ставок за валютними депозитами


Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі