ДПС: Нові акцизи не збагатять бюджет, але вбережуть українців від паління та алкоголізму

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Підписаний президентом закон про нові ставки акцизного податку та деякі збори дасть змогу додатково залучити до бюджету більше 1,3 млрд грн, кажуть у ДПСУ.

Про це йдеться в офіційному висновку Державної податкової служби (ДПС) України щодо закону №4235-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів».

За розрахунками податківців, переважна частина (близько 1 млрд грн) додаткових надходжень буде зібрано у вигляді акцизу з імпортерів та виробників лікеро-горілчаних та тютюнових виробів, нафтопродуктів, скрапленого газу, а також власників окремих видів автотранспорту.

Водночас, запровадження нових ставок дозволить знизити споживання українцями алкоголю та тютюну – аналітики ДПС прогнозують зменшення поставок цієї продукції на внутрішній ринок.

Об’єднання всіх платежів, що стягувалися з видобувачів корисних копалин, в єдиний збір – плату за користування надрами, на думку фахівців ДПС, дозволить спростити процедури адміністрування. Проте значного зростання цього збору не передбачається: за підсумками 2011 року сплачено 2,64 млрд грн, а у 2012-му ця сума збільшиться на 198,5 млн грн (6,6%).

Індексація ставок збору за використання води дасть державі додатково 98,2 млн грн.

Найменше принесе перегляд збору за спеціальне користування лісовими ресурсами – тільки 19,3 млн грн додаткових надходжень.

В цілому, вважають експерти з податкової, введення в дію цього закону державну скарбницю суттєво не збагатить, але «дозволить забезпечити відповідність розмірів ставок податків і зборів інфляційним процесам».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі