ДПСУ не наполягає на терміновому ухваленні запропонованих нею податкових "нововведень"

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© ZN.UA
Бізнесу не варто боятися, що податкові «новації», розроблені ДПСУ, будуть похапцем затверджуватися в парламенті заради того, щоб встигнути впровадити їх уже в наступному році, без часу для підготовки.

Реформа податкової системи не набуде чинності без адаптаційного періоду, оскільки розроблялася «без прив'язки до конкретних дат», і при ухваленні в парламенті обов'язково буде враховуватися час на те, щоб підприємці та бізнес смоги підготуватися до нових правил.

Про це в інтерв'ю ZN.UA розповів глава податкової служби Олександр Клименко.

Нагадаємо, що за початковим графіком Концепція реформування податкової системи повинна була трансформуватися в готовий законопроект для внесення до Верховної Ради ще 31 серпня. Однак кінець літа настав, але документ у парламенті так і не з'явився.

Як пояснив ситуацію Клименко, це рішення (про внесення законопроекту - ред.) - «В компетенції Міністерства фінансів», а не ДПСУ.- «Усе-таки податкова служба не вносить законопроекти прямо, а діє в рамках урядової вертикалі. Скільки часу буде потрібно, щоб вислухати всі зацікавлені сторони та врахувати їхні точки зору? Поки що я бачу активну дискусію, і це вітається як з боку Мінфіну, так і з боку ДПСУ», - сказав він.

На питання ZN.UA, чи набуде чинності законопроект, у разі його голосування в Раді восени з 1 січня 2013 року, Клименко відповів наступне:

«Ми розробляли концепцію без прив’язки до конкретних дат. Формулювалися насамперед принципи еволюції податкової системи. Тому дивитися в календар ми разом із законодавцями будемо після того, як остаточний пакет пропозицій опиниться в парламенті. І, я вважаю, безумовно забезпечимо дотримання норми про адаптаційний період».

Відзначимо, що якщо б закон набув чинності саме з першого дня 2013 року, це було б прямим порушенням двох кодексів - Бюджетного і Податкового, оскільки внесення змін повинні прийматися за півроку до набуття чинності, причому не в рамках одного фінансового року. Не кажучи вже про те, що платники елементарно не встигнуть перебудуватися.

Говорячи про процес «народження» Концепції, Клименко розповів, що цей документ «у першому наближенні» почав розроблятися відразу після того, як була затверджена президентська програма реформ. А з початку 2012 року стартував «найважливіший етап» - за допомогою вчених-теоретиків і фахівців-практиків, через робочі групи була проведена наукова експертиза всіх зібраних раніше ідей. Були виконані розрахунки можливих наслідків тих чи інших новацій, відкинуті варіанти з непередбачуваними або важко прогнозованими результатами. За словами глави ДПСУ, в Концепції були сформульовані, перш за все, «принципи еволюції податкової системи».

За запевненням Клименка, після публічної презентації першого варіанту Концепції, який містить короткий перелік напрацьованих ключових змін, ДПСУ уважно вивчає всі пропозиції та зауваження, що надійшли від експертного і бізнес-співтовариств: «кожне з них обов'язково береться до уваги і ретельно обробляється».

Більше читайте в інтерв'ю Юрія Сколотяного з головою податкової Олександром Клименком "Не може бути Податковий Кодекс переліком застиглих догм" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Податкова запропонувала знизити ПДВ для внутрішніх виробників в Україні до 7%

Податкова готова враховувати поправки в Концепцію реформування податкової системи, - глава ДПСУ


Податкова після консультацій з експертами не відмовилася від ідеї введення податку з обороту


Податкова реформа: «спрощенки» залишать, а податок з обороту буде нижчим, ніж пропонувалося

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі