Джерело «ДТ»: Керівництво Аграрного фонду розпродало за заниженими цінами мільйон тонн зерна

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Артемій Лєбєдєв
Керівництво Аграрного фонду продало зернотрейдерам за заниженими цінами більшу частину недоторканого запасу продовольчого зерна — 1,137 мільйона тонн. Цю інформацію підтверджує джерело «ДТ» у Держказначействі.
Керівництво Аграрного фонду продало зернотрейдерам за заниженими цінами більшу частину недоторканого запасу продовольчого зерна — 1,137 мільйона тонн. Цю інформацію підтверджує джерело «ДТ» у Держказначействі.При тому 90% зерна із проданих 1,137 мільйона тонн стали власністю семи зернотрейдерів — компаній «Агропродекспорт», «Інтертрейдінг Україна», «Імперо-Фудз», «Волари-Експорт», «Українські аграрні інвестиції», «КийАгроПродукт» і «Сєрна». За інформацією «Дзеркала тижня», продаж зерна було здійснено із 4 червня по 21 липня поточного року. При тому зерно було продане за заниженими цінами. У відповідності до чинного законодавства, Аграрний фонд міг здійснювати продаж зерна за середньозваженими цінами, що склалися протягом трьох попередніх торгових сесій на Аграрній біржі та сертифікованих нею акредитованих товарних біржах, але не нижчими від ціни закупівлі, з урахуванням витрат за зберігання зерна, його перевезення, навантаження та розвантаження. Якщо у другому кварталі ціна реалізації тонни пшениці першого класу з усім маркетинговим ланцюжком становила 1607 гривень, АФ продавав її за 1210 гривень Збитки на тонні, таким чином, становили 397 гривень. Пшениця другого класу продавалась зі збитками 338 гривень за тонну, третього — 227, жито першого класу — 311, другого — 297, третього — 252 гривень На даний момент запаси Аграрного фонду становлять близько 350 тисяч тонн. За інформацією джерела «Дзеркала тижня», із нового врожаю Аграрний фонд закупив лише 33 тисячі тонн зерна. При тому близько двох тижнів тому генеральний директор АФ Олександр Маренець зі своїм заступником Олександром Лавринчуком стверджували, що фонд має достатні залишки зерна урожаїв 2007—2009 років в обсязі 1,1 мільйона тонн і в найближчі два-три місяці сформує необхідний запас. Водночас працівники Держказначейства підтвердили «Дзеркалу тижня», що саме в згадуваний півторамісячний період торгів на рахунки Аграрного фонду надійшло 1,233 млрд грн, зокрема, за пшеницю - 1,128 млрд, що відповідає 1 млн 1,452 тис. тонн, і 105 млн грн - за жито, що еквівалентно 136 тис. тонн. Детальніше читайте в матеріалі Володимира Чопенка «Злодії у владі» у свіжому номері «Дзеркала тижня».
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі