ЄБРР: Приватизація «Нафтогазу» - важливий процес, але поспішати не варто

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Приватизація «Нафтогазу» - це дуже важливий процес реформ, але вона має відбуватися на завершальному етапі.

Про це в інтерв'ю ZN.UA заявив керуючий директор з енергетики Європейського банку реконструкції та розвитку Ріккардо Пуліті.

«Занадто поспішати з цим не варто. Без здійснення реформ приватизація неможлива. На першому етапі набагато важливіша прозорість рішень та адаптація законодавчої бази», - підкреслив він.

Р. Пуліті відзначив важливість реформування НАК «Нафтогаз Україна», без якого неможливе фінансування в повній мірі робіт з ремонту та модернізації української газотранспортної системи (ГТС): «І наш банк, і Єврокомісія, і МВФ, і інші міжнародні організації й інвестори уважно відстежуватимуть процес (реформування «Нафтогазу» - ред.) та сприятимуть його розвитку».

«Україна дуже важлива для Європи, - підкреслив керуючий директор ЄБРР. - Досить сказати, що на сьогодні у газовому балансі Європи близько чверті припадає на російський газ. І 80% його надходить через територію Украї­ни. Природно, ми зацікавлені в стабільності його поставок і щоб не повторювалися інциденти, які раніше мали місце».

Він додав, що наразі система трубопроводів високого тиску вимагає реновації та модернізації, і ЄБРР надаватиме необхідну фінансову підтримку. Зокрема, вже прийнято рішення про виділення 308 млн дол на невідкладні роботи з ремонту ділянки газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород.

Водночас Р. Пуліті визнав, що грошей знадобиться набагато більше. «Але тут треба розуміти, що спочатку слід здійснити реформи, які забезпечать прозоре і зрозуміле середовище для інвестицій. Тобто спочатку реформи, потім - ос­нов­не фінансування», - додав він.

«Нам показали, що буде проведено розукрупнення НАК «Нафтогаз України». З поділом її на чіткі сегменти: видобуток вуглеводнів, їх транспортування і поставки споживачам, - нагадав представник ЄБРР. У результаті має вийти прозорий і прогнозований як споживачами, так і інвесторами бізнес. Більшість країн ЄС подібне вже проходили, тож накопичено серйоз­ний досвід».

Детальніше читайте в свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в інтерв'ю Ігоря Маскалевича з Ріккардо Пуліті.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі