"Енергоатом" заявляє про початок комерційних постачань американського ядерного палива

Поділитися
В Україну розпочали комерційні поставки ядерного палива. Постачання реалізує компанія Westinghouse Electric Company в рамках контракту, який було підписано з НАЕК «Енергоатом» у 2008 році. Про це в середу, 9 лютого, на прес-конференції повідомив президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський.

Він підтвердив, що в Україну вже ввезено першу партію палива об'ємом 42 твз, які планується додатково завантажити в активну зону реактора енергоблоку № 3 Южно-Української АЕС.

Також, за його словами, в поточному році очікується поставка ще двох партій палива, кожна по 42 твз, які планують завантажити в реактори енергоблоку № 2 Южно-Української АЕС та № 5 Запорізької АЕС. При цьому, завантаження палива в енергоблок Запорізької АЕС відбудеться у 2012 році, що обумовлено графіком планово-попереджувальних ремонтів.

«У цьому році відбудеться два перевантаження. Це так технологічно виходить: ми прив'язані до наших ремонтних графіків », - сказав Недашковський, зазначивши при цьому, що в цілому співпраця з американськими партнерами розвивається успішно.

30 березня 2008 НАЕК «Енергоатом» і Westinghouse підписали контракт на постачання ядерного палива з 2011 року.

Контракт передбачає постачання ядерного палива виробництва американської компанії для реакторів ВВЕР-1000 українських АЕС протягом 2011-2015 років для забезпечення щорічного планового перезавантаження не менше трьох енергоблоків.

Зокрема, планується постачання 630 паливних збірок. При цьому сторони домовилися, що у разі необхідності об'єм постачань палива може бути збільшено до трьох додаткових перевантажувальних партій щорічно. Також підписана угода передбачає, що у разі збільшення кількості поставок збірок пропорційно знижуватиметься їх вартість.

Крім того, контракт передбачає, що у разі, якщо за підсумками випробувальної експлуатації палива НАЕК «Енергоатом» з незалежних від нього причин не зможе отримати дозвіл Держатомрегулювання на промислову експлуатацію американського палива, компанія має право розірвати контракт без будь-яких додаткових витрат зі свого боку.

Також «Енергоатом» матиме право достроково припинити дію контракту у разі масового технічної відмови палива Westinghouse.

Westinghouse входить до групи компаній корпорації Toshiba. Технологія Westinghouse лежить в основі понад 40% діючих реакторів у світі.

Україна і США у 2000 році почали реалізовувати проект адаптації американського палива до українських АЕС. У серпні 2005 року Южно-Українська АЕС почала випробувальну експлуатацію шести американських зборок.

В даний час монопольним постачальником ядерного палива для українських АЕС є російська корпорація «ТВЕЛ». У 2010 році закінчується термін дії довгострокового контракту на постачання свіжого ядерного палива, який було укладено між НАЕК «Енергоатом» і ВАТ «ТВЕЛ».

«ТВЕЛ» - один з світових лідерів у виробництві ядерного палива. Забезпечує паливом 17% енергетичних реакторів світу, а також дослідницькі реактори різних країн і суднові реактори російського флоту.

За матеріалами УНІАН

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі