ЄС готує масштабний перерозподіл ринку консалтинго-аудиторських послуг

Поділитися
Євросоюз (ЄС) підготував законопроект, покликаний підвищити рівень конкуренції на ринку консалтинго-аудиторських послуг, на якому зараз домінує так звана "велика четвірка" - PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, Deloitte, KPMG. Про це повідомляється в прес-релізі Єврокомісії, передає Reuters.

"Криза значно позначилась на рівні довіри інвесторів, тому, на мій погляд, необхідно змінювати ринок консалтинго-аудиторських послуг", - заявив комісар з внутрішніх ринків ЄС Мішель Барньє.

Раніше європейські лідери не раз вказували на недобросовісну роботу найбільших аудиторів напередодні глобальної фінансової кризи, коли ті поставили свої підписи під фінансовою звітністю провідних світових банків, після чого останні опинилися на межі банкрутства і змушені були звернутися за фінансовою допомогою до держави.

Представлений план передбачає розмежування діяльності провайдерів відповідних послуг на два напрямки - аудиторський та консалтинговий щоб уникнути можливого "конфлікту інтересів". Таким чином, компанії не зможуть одночасно надавати обидва види послуг одному й тому ж клієнтові.

ЄС має намір зобов'язати публічні компанії змінювати провайдерів згаданих послуг кожні шість років, а в разі якщо аудиторські послуги надаються одночасно двома компаніями, - кожні дев'ять років. Крім того, замовників послуг зобов'яжуть організовувати відкритий і прозорий конкурс, в рамках якого буде визначатися новий аудитор.

У Брюсселі також запропонували почати моніторинг ринку консалтинго-аудиторських послуг на європейському та міжнародному рівнях. В рамках ЄС відповідні обов'язки планується покласти на Європейське управління з цінних паперів і фінансових ринків.

Представники "великої четвірки" вже попередили, що ініціатива Брюсселя викличе подорожчання надаваних ними послуг і може знизити їх якість. При цьому дрібні компанії вітають нові законодавчі норми, розраховуючи на збільшення замовлень.

Нагадаємо, в жовтні 2011 р. щодо "великої четвірки" було розпочато розслідування Антимонопольним управлінням Великобританії. За даними управління, в 2010 р. на PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, Deloitte, KPMG довелося 99% коштів, витрачених на консалтинг-аудиторські послуги компаніями, акції яких входять до бази розрахунку індексу FTSE 100. У регуляторі висловили стурбованість тим, що великі гравці зосередили контроль над більшою частиною ринку консалтинго-аудиторських послуг, а доступ до нього інших компаній став обмеженим.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі