Якщо зараз почати продаж землі, гектар буде коштувати 500 доларів

Поділитися
Якщо зараз скасувати мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення, її вартість буде дуже незначною - не більше 500 доларів за гектар. Про це заявив в ефірі «Радіо Свобода» Леонід Козаченко, президент Української аграрної конфедерації, голова Ради підприємців при Кабміні.

«Якщо починати продавати землю сьогодні, то вартість її буде дуже-дуже низькою. Якщо бути конкретним, то ми моделювали ситуацію, тому що поруч із нами Росія, де є ринок землі, Молдова, потім східноєвропейські країни, в яких це почалося раніше. Ми приблизно порахували. У нас є тіньовий ринок землі сільськогосподарського призначення. І якщо це все узаконити, відкрити, що відбудеться в цих умовах, коли такий рівень капіталізації бізнесу, ми порахували, що вартість гектара середня по Україні буде десь 500 доларів», - розповів Л.Козаченко.

В то й же час, за його словами, якби зараз в Україні розвитку агробізнесу був достатньо високий, стартова ціна могла б бути в п’ять разів вищою - 2,5 тисяч доларів, навіть враховуючи бажання 7 мільйонів власників паїв продати землю. При таких обставинах «десь через п’ять років вартість чорноземів українських була би не менше 10 тисяч доларів за гектар», - сказав він.

«У нас зараз обробляється приблизно 35 мільйонів гектарів, помножити на 10 тисяч доларів, то це 350 мільярдів. Уявіть собі, що це за актив, який може використовуватися як залучення кредитів. Це величезний актив! Звичайно, він повинен якимсь чином бути задіяний. Але якщо ми зробимо так, як зараз відбувається, то 500 доларів на 350 помножити, то це зовсім не ті гроші. І, звичайно, так робити не бажано», - вважає Л.Козаченко.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі