Єврокомісія заборонила "Газпрому" використовувати "Північний потік" на повну потужність

Поділитися
Російський "Газпром", який погрожує Україні перенаправити більшу частину транзиту газу в обхідний газопровід «Північний потік», тепер навряд чи зуміє виконати цю загрозу через нещодавнє рішення Єврокомісії, що обмежила "Газпром" в обсязі прокачування через "Північний потік" до 50% потужності газопроводу.

Єврокомісія зобов'язала газопроводи NEL і OPAL, що з'єднують «Північний потік» (Nord Stream) з газовою інфраструктурою Євросоюзу, резервувати до 50% їх потужності під доступ інших постачальників газу. Це означає, що через Nord Stream "Газпром" зможе прокачувати близько 27,5 млрд куб. м газу - тобто тільки половину потужності газопроводу.

Вчора юрист компанії Gascade (керує транспортними активами Wingas - СП "Газпрому" і німецької Wintershall) Гордон Томас заявив, що газопровід NEL, що є продовженням труби Nord Stream на території Німеччини, не зумів домогтися від Єврокомісії дозволу на виключення від доступу третіх осіб, пише російський "Коммерсантъ".

За його словами, "заявка (в Єврокомісію, - ред.) була подана, але відхилена". Він підкреслив, що "повторно вона подаватися не буде", не пояснивши причин цього рішення.

Юрист лише уточнив, що тепер NEL буде змушений резервувати не менше 35% потужностей для доступу третіх осіб (близько 7 млрд млрд куб. м з проектної потужності у 20 млрд куб. м). Відповідно, через NEL "Газпром" зможе прокачувати не більше 13 млрд кубометрів газу, який прийде у Німеччину через Nord Stream.

Доступ третіх осіб, про який говорить Гордон Томас, - це можливість для будь-яких компаній окрім "Газпрому" прокачувати свій газ через NEL. Вона передбачена Третім енергопакетом ЄС.

Росія давно домагалася від Єврокомісії виведення NEL під Третього енергопакету, однак домогтися цього, як виявилося, все ж не вдалося.

В Єврокомісії вчора лише сказали, що "правила енергоринку ЄС єдині для всіх і NEL не виключення". У "Газпромі" і "Газпром експорті" від коментарів відмовилися, а у Wingas запевнили, що Гордон Томас говорив "про майбутні проекти компанії". NEL почав будуватися до введення в Європі Третього енергопакету і потрапляє під норми Другого енергопакету. Але це означає тільки те, що точний рівень обмежень для нього поки невідомий.

Однак є приклад уже реалізованих обмежень для проекту, що знаходиться в тих же умовах. Це газопровід OPAL (уже побудований, 35 млрд кубометрів на рік). Представник Єврокомісії Ніколь Бокштеллер вчора повідомила виданню, що OPAL виведено з-під доступу третіх осіб лише на 50%. Джерела у "Газпромі" називають те, що відбувається "абсурдом", зазначаючи, що "абсолютно незрозуміло, для кого все це резервується". Але в Єврокомісії на це відповідають, що у перспективі до OPAL і NEL теоретично можуть підключитися й інші постачальники газу.

Експерти вважають, що позиція Єврокомісія викликана високими цінами на російський газ в Європі і що "Газпрому" залишається "лише змиритися з цим рішенням".

Нагадаємо, що сьогодні "Газпром" домагається контролю над газотранспортною системою України, що є головним транзитером російського газу в Європу (100 млрд кубометрів на рік експорту в ЄС із загального обсягу 150 млрд кубометрів). В іншому випадку "Газпром" погрожує знизити обсяг прокачування, а бо й зовсім відмовитися від нього. Зокрема, перенаправити потоки з України "Газпром" обіцяв саме у «Північний потік».

NEL - газопровід протяжністю 440 км і потужністю 20 млрд кубометрів, початковою точкою якого є Грайфсвальд (узбережжя Німеччини у Балтійському морі), а кінцевою - газосховище "Реден". Будівництво ведеться Wingas (володіє 51% акцій проекту), а також E.ON, Gasunie і Fluxys. Уже побудовано більше 320 км, запуск заплановано на 2012-2013 роки. Вартість проекту - €1 млрд. NEL повинен з'єднати підводний газопровід Nord Stream, який йде по дну Балтики з Росії до Німеччини, з газотранспортною системою ЄС. !zn

Читайте також:

Україна намагається заблокувати будівництво «Південного потоку»

Оцінити вплив «Північного потоку» на Україну можна буде не раніше 2015 року

Медвєдєв натякнув, що Росія може відмовитися від транзиту газу в Європу через Україну

В "Газпромі" розповіли про дешевизну прокачування газу по "Північному потоку" у порівнянні з українською ГТС


Втрати України від запуску «Північного потоку» в 2012 році складуть до 700 млн доларів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі