Європейські вкладники довіряють свої заощадження Німеччині

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Вкладники все частіше переводять свої вклади до країн з меншим борговим тягарем. Найбільш привабливою для депозитів стала Німеччина.

Вкладники все частіше переводять депозити з банків у Греції, Іспанії та Італії до країн з меншим борговим тягарем, у першу чергу, до Німеччини.

За період з червня 2009 року по 31 грудня 2011 року, сукупний обсяг депозитів у Греції скоротився на 28% (пік останніх років) і склав 169 млрд євро.

В Іспанії депозити становили на кінець листопада минулого року 974 млрд євро, що було найнижчим рівнем принаймні з квітня 2008 року.

Станом на 30 листопада, італійські банки мали у своєму розпорядженні вклади на 974 млрд євро на мінімальні 18 місяців.

У період, коли Греції було надано перший пакет допомоги, обсяг депозитів у Німеччині з травня 2010 року підскочив на 10% і на 31 грудня 2011 року становив 2,15 трлн євро.

Економісти вважають, що погіршення прогнозів економічного зростання для єврозони в цілому і країн Півдня зокрема призведе до загострення тенденцій, що вже проявилися.

На їхню думку найбільш серйозний системний ризик - втрата довіри до можливостей зберігання євро в Іспанії, Португалії чи Італії. Цей фактор поки ще не враховано.

Завдяки підвищенню процентних ставок для фізичних осіб і активній роботи з рітейлерами португальським банкам вдалося до певної міри перебороти тенденцію до відтоку депозитів.

За 2011 рік обсяг споживчих депозитів у країні зріс на 10% - до 132 млрд євро, хоча корпоративні депозити скоротилися на 13% - до 34,1 млрд євро. !zn

Читайте також:

Ставки за депозитами будуть рости, - банкіри

За місяць банки втратили 9,1 млрд депозитів

Українці активно відкривають «золоті» депозити

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі