Євросоюз буде кредитувати іспанські банки безпосередньо, без збільшення держборгу країни

Поділитися
© European Union 2012 EP / Pietro Naj-Oleari
На саміті у Брюсселі ухвалили рішення розірвати зачароване коло між банками і урядами, коли фінансові проблеми одних погіршують становище інших. Тепер допомогу іспанським банкам надаватимуть безпосередньо, без збільшення держборгу країни.

Європейські лідери домовилися на саміті у Брюсселі про створення єдиної системи банківського нагляду і про можливість прямої капіталізації банків з коштів європейських фондів; кредити Іспанії будуть надані на умовах, які дозволять стабілізувати її борговий ринок.

Відповідно до заяви саміту, пропозиції щодо запровадження єдиної системи банківського нагляду буде розроблено в стислий термін і прийнято до кінця року.

Голова Європейської Ради Херман ван Ромпей заявив, що ці заходи дозволять розірвати зачароване коло між банками і урядами, коли фінансові проблеми одних погіршують становище інших.

Ван Ромпей додав, що країни, чиї фіскальні показники відповідають вимогам єврозони, можуть залучати кошти тимчасового Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), а згодом - постійного Європейського стабілізаційного механізму (ESM) для підтримки ставок за державними облігаціями на фінансових ринках.

Саміт зробив висновок, що фінансова допомога Іспанії буде надана без додання їй більш високого статусу, ніж іншим зобов'язанням країни. За колишніми правилами, кредити Євросоюзу повинні гаситися в першу чергу, що порушує інтереси власників облігацій і тому викликало дестабілізацію боргового ринку Іспанії.

Саміт привітав рішення Європейського ЦБ виступати агентом антикризових фондів EFSF / ESM для проведення «ефективних» операцій на фінансовому ринку.

При прямому кредитуванні банків не відбувається збільшення держборгу окремих країн і не виникає необхідність знижувати статус приватних власників їхнього боргу.

Курс євро злетів після повідомлень про ці рішення, підскочивши в один з моментів вище 1,26 проти 1,2429 увечері в четвер. Зараз європейська валюта торгується близько 1,2575. !zn

Читайте також:

Іспанія слідом за Грецією попросила у ЄС кредит для порятунку економіки від краху

Меркель не змогла знайти «простого і швидкого виходу» з кризи в єврозоні

Міністри фінансів єврозони схвалили фінансову допомогу Кіпру

Німці втрачають довіру до банків на тлі кризи в єврозоні

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі