Феодосійський порт замінив «Лівелу»: бюджет недоотримав вже 800 млн грн

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Аналіз даних митниці, «Укрзалізниці» і операторів нафторинку свідчить, що на другому за величиною нафтоперевалочному комплексі України - Феодосійському підприємстві з забезпечення нафтопродуктами - активізувалися контрабандні поставки дизеля і бензину.

Про це пише директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн у своїй статті «Феодосійська мелодія для контрабаса з оркестром» у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».

За даними експерта, вперше ринок помітив контрабандні поставки в середині 2010 року. До кінця року недоплата за податками склала 360,2 млн грн (186,5 млн грн ПДВ та 173,7 млн ​​грн акцизного збору).

«З липня по грудень 2010 року митниця (Феодосіївська - ред.) не зафіксувала жодної тонни бензину. Неймовірно, але дані «Укрзалізниці» показують, що з Феодосійської нафтобази за зазначений період було відправлено по регіональних нафтобазах 127 тис. тонн бензину! Тобто вхід по митниці - нуль, вихід на ринок - 50 залізничних потягів!», - пише С. Куюн.

У першому півріччі 2011 року контрабандні поставки були практично згорнуті. Але з початком курортного сезону вони відновилися. З червня по вересень нафтобаза прийняла 162 тис. тонн бензину А-95, з яких митниця зафіксувала лише 80 тис., або половину. Те ж стосується і дизельного палива: 151,7 тис. тонн (зафіксовано 50 тис. тонн). За 4 місяці 2011 року бюджет країни недоотримав ще близько 440 млн грн.

За даними експерта, схема продовжує працювати і зараз.

«За оперативними даними, у жовтні у Феодосії розвантажилося 15 тис. тонн бензину та 30 тис. тонн дизпалива. Подивимося, чи помітить їх митниця? Може, нам теж примарилося, такі нині тумани на воді бувають? Начебто ні, чітко читаємо на бортах кораблів у Феодосійській нафтогавані: CAPE BLANC (прибув 23 жовт­ня), GORCHALI (28 жовтня), MAX SHULTE (30 жовтня)», - зазначає автор.

Нагадаємо, що Феодосійська база знаходиться в підпорядкуванні Міненерговугілля.

У серпні 2010-го дочірнє підприємство «Лівела» СП «Тайстра» на підставі судових рішень почало імпортувати нафтопродукти (а потім і нафту) без сплати податків. Збиток держави склав 3 млрд грн.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі