Фермерським господарствам можуть заборонити купувати землю

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Фермерські господарства можуть виключити зі списку покупців земель сільськогосподарського призначення у доопрацьованій редакції закону про ринок земель.

Про це повідомив заступник голови Державного агентства земельних ресурсів Микола Калюжний під час круглого столу.

За його словами, згідно з нинішньою редакцією закону, існує три набувача ділянки сільгосппризначення - держава, фермерські господарства або громадяни України.

М.Калюжний відзначив, що у доопрацьованій версії є два варіанти - або виключити фермерські господарства взагалі зі списку покупців сільгоспземлі, або залишити ті господарства, які були створені до 1 січня 2011 року.

«Швидше за все, не буде фермерських господарств взагалі», - додав він.

М.Калюжний відзначив, що після внесення змін до закону про фермерські господарства, вони почали розмножуватися як гриби заради того, щоб скуповувати землі.

Окрім того, серед запропонованих змін до закону - обмежити максимальну площу орендованих сільгоспземель на території районів.

«Є пропозиції обмежити площу орендованих земель максимум 5 тис. га на території одного району. На мій погляд, це маленька площа. Сьогодні великі землекористувачі володіють земельними ділянками по 5-7, до 10 тис. га. Я думаю, що ця норма буде збільшена ... Я думаю, що вона буде не менше 10 тис. га», - сказав він.

Також до закону планується внести зміни, які зменшують максимальну площу земельних ділянок сільгосппризначення для продажу з існуючих 2,1 тис. га до 100-500 га.

М.Калюжний уточнив, що відомство буде наполягати на прив'язці максимальної площі землі до агрокліматичних зон.

У свою чергу, голова Держземагенства Сергій Тимченко озвучив пропозиції фермерів, які хочуть, щоб запланований до створення Державний земельний банк видавав довгострокові кредити аграріям під не більше 8% річних під заставу землі або довгострокової оренди.

Як повідомлялося, 18 листопада Верховна Рада України направила на повторне перше читання урядовий законопроект про ринок земель.

Було прийнято рішення, щоб робоча група доопрацювала урядовий законопроект для його повторного розгляду у першому читанні на засіданні ВР.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі