Fitch відзначив стійкість українських банків до "негативних шоків", але нагадав про ризик девальвації

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Українські банки стали більш стійкими, ніж у кризовому 2008 році, але як і раніше схильні до ризиків. Один з них - можлива девальвація гривні на 10% до кінця року.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings опублікувало новий спеціальний звіт, в якому зазначається, що український банківський сектор схильний до ризиків у разі помітної девальвації гривні або продовження уповільнення економіки. Проте в даний час банківська система є дещо більш стійкою до негативних шоків, ніж в 2008 р., в результаті низки позитивних змін, що сталися з початку глобальної економічної кризи.

Згідно з базовим сценарієм Fitch прогнозує помірне зниження курсу гривні до долара США: на 10% до кінця 2012 р., а також прискорення зростання ВВП до 3,2% в 2013 р. порівняно з 0,5% в 2012 р. (5, 2% в 2011 р.). Однак більш значна зміна валютного курсу залишається істотним ризиком, і такий розвиток ситуації, ймовірно, призведе до скорочення капіталу банків, подальшого ослаблення якості активів і посилення нестабільності депозитів. У разі тривалого ослаблення економічних показників, це також поступово призвело б до негативного впливу на якість активів і прибутковість банків.

У той же час, на думку агентства, банківська система країни є певною мірою більш стійкою до негативних макроекономічних тенденцій, ніж в 2008 р., за рахунок рекапіталізації сектору, яка проходила в останні чотири роки, більш зрілих кредитних портфелів і більш значного досвіду у період кризи і з урегулювання проблемних кредитів, а також дещо більш низької частки валютного кредитування та суттєвого зменшення зовнішнього боргу, залученого від третіх сторін.

Довгострокові рейтинги дефолту емітента ("РДЕ") українських банків як і раніше обмежені категорією "B" в результаті високих країнових ризиків і все ще слабкого рівня якості активів та прибутковості. Рейтинги банків в іноземній власності та у власності держави можуть бути підвищені, якщо буде підвищений суверенний рейтинг ("B" / прогноз "Стабільний"), що малоймовірно найближчим часом. У разі пониження суверенного рейтингу можливі пониження довгострокових РДЕ банків, а при помітному зниженні курсу гривні, значному відтоку депозитів або поновленні погіршення якості активів можливе пониження рейтингів стійкості банків.

За оцінками Fitch, зростання кредитування за 8 міс. 2012 було незначним при помірному збільшенні в корпоративному сегменті і скороченні в роздрібному, де погашення кредитів продовжували випереджати нове кредитування. Ситуація в сегменті роздрібного кредитування також відображала регулятивні обмеження на кредити у валюті, що підтримало помітний зсув у бік кредитів в гривнях з кінця 2009 р. Проте валютні кредити все ще залишаються на високому рівні: 51% роздрібного кредитування та 39% всіх кредитів в секторі станом на кінець 1 півріччя 2012 р., і подальшого зменшення доларизації системи буде складно досягти зважаючи на поточний тиск на гривню.

"Зростання в секторі відбувалося нерівномірно і було обумовлено головним чином банками у приватній власності, які отримували переваги від припливу роздрібних депозитів і поступової рекапіталізації. Уповільнення зростання ВВП позначилося на попиті на кредити, і рівень запозичень в економіці помірно знизився. В той же час останній залишається високим щодо країн регіону і країн із зіставними рейтингами, при відношенні кредитів до ВВП близько 60% на кінець 1 півріччя 2012 р.", - відзначає Fitch.

Агентство також вказує, що гривнева ліквідність у секторі є волатильною з 2 півріччя 2011 р. під впливом поєднання дій регулятора та ринкової невизначеності. Це зумовило більш високу вартість міжбанківських кредитів і клієнтських депозитів (особливо фізичних осіб). Нові заходи з жорсткості монетарної політики, ймовірно, будуть ще більш стримувати гривневу ліквідність в банківській системі, в той час як більш висока вартість фондування є значущим чинником, що обмежує прибутковість в секторі. Остання повернулася до додатних значень в 1 півріччі 2012 р. значною мірою на тлі істотного скорочення відрахувань під знецінення кредитів, у той час як прибутковість до резервування в цілому відповідала тенденціям 2011 р.

Проблемні активи залишаються суттєвими, але відносно стабільними, хоча тенденції найближчого часу будуть залежати від показників економіки і від гривні. Виходячи з управлінської звітності банків, які рейтингує Fitch, рівень непрацюючих кредитів (з простроченням на 90 днів) незначно збільшився до 19% на кінець 1 півріччя 2012 р. в порівнянні з 18% на кінець 2011 р., в той час як потенційні проблемні кредити ( непрацюючі і реструктуровані кредити) в сумі становили 48% на кінець 1 півріччя 2012 р. (на кінець 2011 р.: 46%, на кінець 2010 р.: 57%). "Стабілізація цих показників відображає істотне визнання проблемних кредитів в минулому і помірні списання починаючи з 2010 р. Дані по непрацюючим і реструктуризованими кредитами у конкретних банків продовжують істотно відрізнятися від середніх показників і можуть бути гіршими у банків, які не мають рейтингів", - йдеться в повідомленні .

За оцінками Fitch, 139 млрд грн. нового капіталу (21% активів, зважених з урахуванням ризику, до кризи (на кінець 3 кв. 2008 р.)), включаючи новий власний капітал у розмірі 127 млрд. грн., надійшло в банківську систему в період з кінця 3 кв. 2008 р. по кінець 1 півріччя 2012 р. Це сприяло поліпшенню загальної здатності банківського сектору абсорбувати втрати за кредитами, проте даний показник все ще істотно розрізняється від банку до банку з урахуванням різних рівнів рекапіталізації і знецінення кредитів. Регулятивний показник достатності капіталу в секторі в 18,2% на кінець 3 кв. 2012 підтримується і раніше помірною забезпеченістю резервами. У той же час у разі девальвації гривні показники капіталізації можуть опинитися під тиском у результаті більш слабкої якості кредитів, інфляції активів і валютних збитків (які можуть бути особливо значними у банків з крупними короткими економічними відкритими валютними позиціями).

"Зовнішнє фондування помітно скоротилося до близько 20% зобов'язань на кінець 1 півріччя 2012 р. в порівнянні з 38% на кінець 2008 р., проте як і раніше є істотним, оскільки банки в іноземній власності воліють частково отримувати фондування від материнських банків, а не вести більш активну конкуренцію за дорогі депозити", - відзначає агентство. !zn

Читайте також:

В НБУ пояснили, чому банки беруть «короткі» депозити під великі відсотки

Вже через кілька років в інтернет може перейти половина банківських клієнтів

НБУ задоволений, що банки покращують свій фінансовий стан

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі