Fitch підтвердило рейтинги України

Поділитися
© ZN.UA
Агентство відзначило «тонкий баланс» в області зовнішнього фінансування і попереджає, що тиск на золотовалютні резерви НБУ може посилитися восени, через необхідність великих виплат за зовнішнім держборгом. Також Fitch вважає, що уряд, імовірно, підвищить тарифи на газ у наступному році.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings 10 липня підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента України («РДЕ») в іноземній і національній валюті на рівні «B». Прогноз за рейтингами - "Стабільний".

Також агентство підтвердило короткостроковий РДЕ на рівні «B» і рейтинг стелі країни України «B».

Як відзначається в прес-релізі Fitch, підтвердження рейтингів відображає тонкий баланс в області зовнішнього фінансування. Валютні резерви НБУ були стабільними в період з січня по квітень-2012 на рівні близько $31, а потім відбулося зниження в травні, червні (і в липні - ред), яке частково було викликане великими виплатами за зовнішнім боргом. Тиск на резерви може знову виникнути з III кварталу. 2012 року.

Fitch очікує, що дефіцит рахунку поточних операцій досягне 6% ВВП у 2012 р, проте основний тиск припадає на рахунок капіталу. Попит на іноземну валюту з боку населення, що призвело до скорочення резервів в 4 кв. 2011 р., судячи з усього посилився в червні і може ще підвищитися.

Україна має один з найнижчих показників зовнішньої ліквідності серед суверенних емітентів: у 2012 р. цей показник очікується на рівні 55%. На зовнішній борг приватного сектора припадає значна частка обслуговування боргу, однак на агрегованій основі рівні пролонгації після кризи становлять понад 100%. Обмежена здатність країни рефінансувати зовнішній держборг створює ризики тиску на обмінний курс і зниження резервів.

Суверенномий емітент чекає погашення та виплати відсотків МВФ у розмірі 6,4 млрд. дол в 2013 р, включаючи виплати і від уряду, і від НБУ. Fitch вважає, що уряд, імовірно, знову вийде на ринки єврооблігацій і буде залучати фінансування від МВФ у 2013 р., що дозволить йому рефінансувати виплати МВФ, однак для цього доведеться піти на непопулярний захід: підвищити тарифи на газ для населення. У той же час майбутні погашення боргу на зовнішніх ринках знаходяться на відносно низькому рівні: 1 млрд. дол на що залишається частина 2012 р. і 1 млрд. дол в 2013 р.

Прогноз Fitch за обмінним курсом на кінець року відображає ризики девальвації, які можуть призвести до завищення валютного курсу з урахуванням крихкої довіри до гривні. У разі ослаблення гривні підвищиться навантаження за зовнішнім боргом, включаючи держборг. Fitch відзначає, що більш гнучкий обмінний курс допоміг би Україні абсорбувати зовнішні потрясіння і пристосуватися до змін валютних курсів у торгових партнерів. Обмінний курс демонструє більш високу гнучкість з травня, трохи ослабнувши щодо рівня після кризи в 8 грн/дол.

Fitch очікує, що зростання реального ВВП сповільниться до 2,4% в 2012 р., але відновиться до 3,5% в 2013 р. Економічні показники залежать від високоціклічного сталеливарного сектора, і зростання є чутливим до таких факторів, як спад у світовій економіці або шоки для зростання в єврозоні.

Уряд успішно скоротив дефіцит загального державного бюджету до 4,2% ВВП в 2011 р. в порівнянні з 7,7% ВВП в 2010 р., проте дефіцит трохи збільшиться в 2012 р. Поправки до бюджету в квітні 2012 р. підвищили витрати і можуть містити завищені доходи, в той час як збитки підприємства Нафтогаз, що знаходиться у державній власності, збільшаться.

Відношення загального державного боргу до ВВП скоротилося в 2011 р. і на кінець року становило 27% ВВП, не включаючи борг НБУ перед МВФ. З урахуванням боргу, за яким є гарантії від держави, держборг дорівнював 36% ВВП. Надалі даний показник частково залежатиме від обмінного курсу. Держава все більше здійснює випуск облігацій в іноземній валюті на внутрішньому ринку (оскільки вона втратила доступ до ринку єврооблігацій і зіткнулася з високою вартістю запозичень у національній валюті), однак на більш короткі терміни і під високі ставки. За оцінками Fitch, приблизно 10% внутрішнього боргу в даний час є боргом в іноземній валюті.

Нестійкі баланси банків роблять їх уразливими в разі девальвації або поновлення уповільнення економіки з потенційними витратами для держави, яка вже внесла до 9% капіталу в банки з 2009 р. У той же час через зниження доларизації кредитів і скорочення значущості зовнішнього фондування, ризик для банків у випадку девальвації менший, ніж у 2008 р.

Уряд, очолюваний Партією регіонів, чекають парламентські вибори 28 жовтня 2012 р. на тлі зниження популярності партії, яка, проте, як очікується, отримає більшість голосів. Це створить умови для посилення податково-бюджетної політики і дій за взятими на себе зобов'язаннями перед МВФ. Якщо в результаті виборів зменшиться керованість і здатність уряду вживати необхідні політичні кроки, це може збільшити тиск на суверенний рейтинг.

Найближчим часом прогноз за рейтингами переважно буде залежати від здатності України витримувати зовнішні і внутрішні потрясіння і отримувати зовнішнє фінансування. Якщо фінансування від МВФ не буде отримано до початку 2013 р. або не буде підвищено довіру достатньою мірою, щоб держава знову мала доступ до зовнішніх ринків на тривалий період, це призвело б до зменшення резервів і різких падінь гривні. В цьому випадку Fitch, ймовірно, знизить суверенний рейтинг. Успішне рефінансування і зміцнення в майбутньому державних фінансів можуть привести до позитивних рейтингових дій. !zn

Читайте також:

Топ-12 ризиків для економіки України в 2012 році


Янукович заявив про підвищення рейтингів України, хоча їх понизили

Moody's погіршило прогноз рейтингів України зі «стабільного» до «негативного»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі