Fitch погіршило рейтинги Кіпру з негативним прогнозом

Поділитися
Зниження рейтингів відображає суттєве погіршення макроекономічного прогнозу, несподівано слабке виконання бюджету і високий ступінь невизначеності щодо витрат на рекапіталізацію банківської системи.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) в іноземній і національній валютах республіки Кіпр з рівня 'BB+' до рівня 'BB-'.

Прогноз зміни рейтингу - "негативний". Короткостроковий РДЕ підтверджений на рівні "В". Країнова стеля рейтингу підтверджена на рівні 'ААА'.

- Україна і Кіпр ліквідували податковий рай для українських олігархів

Зниження рейтингів відображає суттєве погіршення макроекономічного прогнозу, несподівано слабке виконання бюджету і високий ступінь невизначеності щодо витрат на рекапіталізацію банківської системи.

Зволікання у переговорному процесі про отримання зовнішньої допомоги сприяли погіршенню макроекономічної кон'юнктури і підвищили ступінь невизначеності щодо перспектив проведення реформи держсектору, а також виправлення дисбалансів в економіці.

Число джерел задоволення поточних фінансових потреб уряду останнім часом різко скоротилося, і тепер держава в основному залежить від банківського фондування.

Раніше інше міжнародне агентство Standard & Poor's (S&P) знизило і без того "сміттєвий" рейтинг Кіпру також "негативним" прогнозом, що стало вже другим за півроку пониженням.

- МЗС має намір просуватися в Європу через Кіпр

Як повідомлялося раніше, в червні 2012 року Кіпр став вже п'ятою країною єврозони, яка звернулася по допомогу до ЄС. Крім цього, кіпріоти вели переговори з Росією і МВФ. У РФ Кіпр просив кредит на 5 млрд євро, проте рішення про його надання так і не було прийнято. "Трійка" після оцінки стану економіки країни в кінці червня заявила, що їй може знадобитися більше 10 млрд євро, або 56% ВВП. У серпні оцінка була підвищена до 12-16 млрд євро.

На початку жовтня джерела в уряді Кіпру повідомили про наміри запросити у Євросоюзу фінансову допомогу у розмірі 11 млрд євро, або 62% ВВП, для рекапіталізації банків і погашення боргових зобов'язань.

Уряд Кіпру де-факто не має доступу на боргові ринки з травня 2011 року, і у грудні 2012 року він може зіткнутися з прямою загрозою дефолту в разі неузгодження зовнішньої допомоги.

За прогнозами Fitch, кіпрська економіка скоротиться більш ніж на 2% за підсумками поточного року після зростання на 0,5% в 2011 році, в цілому рецесія продовжиться, як очікується, аж до кінця 2014 року.

Уряд країни мав намір скоротити дефіцит держбюджету до 2,6% ВВП у 2012 році з 6,3% ВВП в 2011 році, проте дані міністерства фінансів кажуть про те, що в січні-вересні дефіцит бюджету вже перевищив значення аналогічного періоду минулого року.

Fitch прогнозує дефіцит бюджету на рівні 5% ВВП за підсумками поточного року.

Згідно з базовим прогнозом Fitch, держборг Кіпру досягне піку на рівні 120% ВВП в 2014 році. Для порівняння: у 2011 році показник становив усього 71,1% ВВП.

Трьом найбільшим банкам Кіпру буде потрібно не менше 4 млрд євро нового капіталу (22% ВВП країни) на додаток до вже влити у 2012 році у Cyprus Popular Bank 1,8 млрд євро. !zn

Читайте також:

Міністри фінансів єврозони схвалили фінансову допомогу Кіпру


Кіпр запросив фінансову допомогу Євросоюзу

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі