G20 скликає екстрену раду для оцінки стану світового ринку зерна

Поділитися
В кінці серпня може бути скликана рада G20 для розгляду ситуації на світовому ринку зерна. Причиною екстреного скликання стало різке зростання цін на зернові на світовому ринку через посуху в багатьох країнах-експортерах.

Франція, яка у даний час головує у "Великій двадцятці", ініціювала екстрену зустріч представників G20. Причиною для термінового скликання членів союзу стало різке зростання цін на зернові на світовому ринку внаслідок тривалої посухи у США і країнах причорноморського регіону, в тому числі в Україні.

В даний час існують серйозні побоювання, що внаслідок неврожаю низка країн може ввести обмеження на експорт зернових у вигляді мит або заборони на постачання продукції на зовнішні ринки.

Варто відзначити, що це вже позначилося на вартості зерна, яка за останні кілька місяців злетіла на 25-30%.

Проте Франція віддала перевагу поки зайняти вичікувальну позицію до виходу нового звіту USDA щодо прогнозу майбутнього врожаю зернових у світі, за результатами якого можна буде зробити певні висновки.

Нагадаємо, що ситуації, подібні до нинішньої, спостерігалися в 2007/08 і 2010/11 маркетингових роках, коли внаслідок тривалої засухи ф'ючерси пшениці на світовому ринку дуже різко подорожчали. Окрім того, в минулому році посуха і неврожай змусили Росію ввести заборону на експорт зернових, тоді як Україна ввела квоти на експор, що в результаті створило ще більшу напруженість на ринку.

На сьогоднішній день ситуація дуже схожа з 2010/11 МР з тим лише виключенням, що Росія оголосила про свій намір діяти в координації з державами "Великої двадцятки" і поки не вводити будь-які обмеження на експорт зернових. У свою чергу, МінАП України підписало Меморандум з зернотрейдерами, в якому зобов'язалося за 2 місяці попереджати про можливе введення квот. !zn

Читайте також:

Врожайність ранніх зернових у Криму виявилася вдвічі нижчою, ніж у минулому році

МінАП оцінив втрати аграріїв від посухи в 13,6 млрд грн

Кабмін цього року не буде вводити квоти на зерно

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі