Гарантії повернення валютних депозитів скасовувати не збираються

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Підвищити популярність гривні серед населення (відповідно, зменшити прихильність до долара) тільки банківськими інструментами складно.

Для Фонду гарантування вкладів питання скасування гарантій за валютними вкладами наразі не актуальне. Про це розповіла директор-розпорядник ФГВФО Олена Шарова.

«Питання взагалі так не стоїть, щоб Фонд не гарантував валютні вклади», - наголосила Шарова під час круглого столу «Вклади населення - як підвищити надійність заощаджень та посилити довіру вкладників до гривні?», організованого «Лігою фінансового розвитку» за підтримки «Дзеркала тижня. Україна».

У свою чергу глава комітету з питань регуляторної політики і нагляду НАБУ, заступник глави правління ПУМБ Артур Загородніков звернув увагу, що різниця у відрахуваннях до ФГВФО з гривневих та валютних депозитів (0,5% та 0,8%) стимулює банки, щоб вони «робили певні висновки (маючи, очевидно, на увазі більш активне залучення гривневих коштів, - ред.)».

Заступник же голови правління «Ощадбанку» Антон Тютюн висловлює думку, що підвищити популярність гривні серед населення (відповідно, зменшити прихильність до долара) лише банківськими інструментами (через, скажімо підвищення норм резервування для валютних вкладів і т.д.) складно. «Причина цього зовсім в іншому. А тому таким чином відповіді на ті виклики, які стоять, ми не знайдемо», - зауважує фінансист.

Старший радник «Альфа-банку» (Україна) Роман Шпек констатував, що не слід робити занадто різких рухів при спробі дедоларизувати економіку через скасування гарантій по валютних депозитів. «Ми спочатку кажемо, що хочемо залучити [у т.ч. валютні кошти, - ред.] в банківський обіг, а потім лякаємо, що не буде ніяких гарантій. Інколи потрібно подумати про послідовність дій. Ми не повинні лякати споживачів, громадян, платників податків. Ми не повинні порушувати ту стабільність, яка є. Сказати, що ми можемо гарантувати в одній валюті і не гарантувати в другій – це передчасно», - наголосив експерт.

Член спостережної ради УКБС Ярослав Колесник висловив думку, що поступово слід було б передавати частину ризиків по депозитам вкладникам (обмеживши покриття держгарантією, наприклад, на 50%). Але для цього варто підвищити фінансову грамотність громадян. «Я розумію, що це питання на три роки вперед і наразі воно не вирішується. Але давайте його поставимо сьогодні перед собою», - зауважив експерт.

Читайте також:

Більшість українців не можуть дозволити собі відкладати більше 500 грн у місяць


В НБУ пояснили, чому банки беруть «короткі» депозити під великі відсотки


Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі