"Газпром" домовився з "Нафтогазом", що Україна допоможе Росії з транзитом. За $2 млрд

Поділитися
Заяви керівництва "Нафтогазу" про відмову України безкоштовно допомагати Росії з безперебійним транзитом газу до Європи дали результат: "Газпром" вимушено заплатить НАКу $2 млрд авансом за транзит, щоб українська сторона закачала у свої підземні сховища російський газ для зими.

Російський монополіст ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" підписали угоду про надання "Газпромом" авансу в розмірі $2 млрд за транзит російського газу по території України.

Про це повідомив голова російського газового концерну Олексій Міллер у четвер, 7 червня.

"Підписано угоду про надання "Газпромом" авансу у розмірі 2 мільярди доларів НАК "Нафтогаз України" за транзит газу. Без сумніву, дана угода є принципово важливою для забезпечення закачування газу у підземні сховища України у необхідному обсязі для проходження осінньо-зимового максимуму 2012 - 2013 років", - сказав глава Міллер.

"Це дуже хороша новина для наших європейських партнерів, для наших споживачів, оскільки повні українські підземні сховища - це надійна гарантія транзиту російського газу взимку. Україна отримала всі необхідні фінансові, оборотні кошти для успішного закачування", - додав глава російського "Газпрому".

Читайте: «Газпром» наперед лякає Європу порожніми українськими газосховищами

Нагадаємо, "Нафтогаз" раніше попередив "Газпром", що буде закачувати в свої ПСГ тільки той газ, який необхідний виключно для України, а не для забезпечення Росією транзиту.

У зв'язку з цим "Газпром" висловлював стурбованість, що якщо НАК не закачає необхідні обсяги газу в ПСГ, то це призведе до того, що Україна "буде відбирати несанкціоновано з експортної транзитної труби російський газ, призначений для європейських споживачів взимку 2013 року у великих обсягах, що може серйозним чином позначитися на постачанні російського газу до Європи".

До цього начальник департаменту науково-технічної діяльності та зовнішніх зв'язків компанії «Укртрансгаз» Роман Шимко повідомив, що у сховища буде закачано всього 17-18 млрд куб. м газу. Зазвичай до початку опалювального сезону «Укртрансгаз» накопичує у ПСГ 22-25 млрд куб м газу в якості гарантії його безперебійного транзиту в ЄС. «Але цього року ми закачаємо обсяги, яких Україні достатньо для проходження опалювального сезону», - заявив Шимко. !zn

Читайте також:

«Нафтогаз» хоче заробити на продажу газу Європі зі своїх сховищ

Бойко в інтерв’ю CNN розпіарив Європі українські сховища газу

«Нафтогаз» уже знайшов охочих використовувати українські сховища газу

Через «Північний потік» Україна втратила 15% прибутку від транзиту газу

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі