"Газпром": Якщо для України труба - історичний скарб, то її місце в музеї

Поділитися
Голова російського газового монополіста "Газпром" Олексій Міллер вважає, що політика Києва щодо іноземних інвестицій у газотранспортну систему країни може призвести до того, що ГТС перестане існувати як технічний об'єкт.

Про це він заявив у бесіді з журналістами у понеділок, 16 січня.

На питання журналістів про те, яке місце відводить "Газпром" українській трубі з урахуванням будівництва морського газопроводу "Південний потік" в обхід України, О.Міллер сказав: "Це повністю залежить від тієї ролі, яку відводить газотранспортній системі сама українська сторона".

"Якщо, як можна почути в Україні, ГТС - це історичний скарб, то, мабуть, її місце у музеї", - заявив голова "Газпрому".

ZN.UA: Відзначимо, що напередодні прем'єр-міністр і майбутній президент РФ Володимир Путін висловив думку, що ГТС України, безумовно, буде затребуваною.

О.Міллер неодноразово заявляв, що вартість української ГТС незабаром "значно впаде". Раніше він заявив, що українська сторона оцінила свою газотранспортну систему у 20 млрд євро, а також інвестиції в її модернізацію у 2-8 млрд євро.

При цьому нагадаємо, що раніше міжнародні експерти визнали високим рівень компетенції українських фахівців, які обслуговують українську ГТС. Відповідно до їхніх висновків, «Газпром» дуже перебільшує поганий технічний стан української ГТС.

Перед візитом Азарова в Москву Банкова бачила схему так: з 1 січня «Газпром» знижує ціну на газ, а невдовзі підписується міжурядова угода щодо ГТС, і при її ратифікації в Раді пакетом змінюється все чинне законодавство.

Проте річ у тім, що Путін так схеми не бачив: він відмовився від зниження ціни без урегулювання тем ГТС і внутрішнього рин­ку, він відмовився від погодженої схеми консорціуму: 40 - Україна, 40 - Росія, 20 - ЄС і зажадав, за даними ZN.UA, конт­рольного пакета. Словом, «пошел в отказ».

Детальніше читайте в матеріалі Алли Єрьоменко «Потоки: «Північний»,«Південний» і грошовий» у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі