«Газпром» готовий дати знижку, якщо Україна подвоїть закупівлю газу

Поділитися
У "Газпромі" назвали допустиму знижку на газ для України - близько $70. Проте натомість російська газова монополія хоче збільшити обсяг постачань газу з 18 до 40 млрд куб. м.

«Газпром» допускає, що середньорічна ціна постачань природного газу Україні в 2013 році складе $352 за 1 тис. куб. м. Таким чином, газова знижка складе $70. Натомість російська газова монополія хоче, щоб обсяг постачань був на рівні 40 млрд куб. м - удвічі більше, ніж раніше було заявлено українським урядом. Про це Агентству газової інформації (АГІ) повідомило джерело, знайоме з планами компанії.

Джерело також зазначило, що експорт природного газу в далеке зарубіжжя прогнозується в 2013 році на рівні 151,8 млрд куб. м; прогноз ціни - $369,7 за 1000 куб. м.

У лютому цього року «Газпром» прогнозував на 2012 рік середню ціну постачань газу в Європу на рівні $415 за 1 тис. куб. м у порівнянні з $384 в 2011 році.

Ціна імпортованого НАК «Нафтогаз України» у країну російського природного газу в першому кварталі 2012 року склала близько $416 за 1 тис. куб. м, у другому - близько $425 за 1 тис. куб. м., в третьому - $426. У четвертому кварталі поточного року ціна прогнозується на рівні $417 за 1000 куб. метрів.

Середньорічна ціна на російський газ, закладена у проекті держбюджету на 2013 рік, - $421 за 1 тис. куб. м.

При цьому Україна планує скоротити закупівлі природного газу у «Газпрому» через його дорожнечу в 2012 році до 27 млрд куб. м, а в 2013 році - до 18 млрд куб. м. Однак в цей обсяг не входить ще близько 8 млрд куб. м газу, що купується компаніями українського бізнесмена Дмитра Фірташа.

В даний час ціна постачань російського газу в Україну розраховується згідно з підписаним у січні 2009 року на 11 років контрактом «Газпрому» і «Нафтогазу України»: вона визначається раз на квартал, виходячи з середньої ціни нафтопродуктів за минулі дев'ять місяців на європейському ринку. До цієї ціни застосовується знижка в 30%, але не більше $100 за 1 тис. куб. м, отримана в 2010 році за продовження на 25 років оренди бази Чорноморського флоту.

Україна вважає, що базова ціна в $450 за 1 тис. куб. м в цій формулі завищена і повинна становити близько $250 за 1 тис. куб. м. Однак дворічні спроби Києва домогтися її перегляду поки безрезультатні.

Експерти вважають, що Росія може піти на зниження ціни в обмін на отримання в повну або часткову власність української газотранспортної системи та / або приєднання України до Митного союзу. !zn

Читайте також:

У МЗС не вважають Україну незалежною державою через російський газ

Європа готова модернізувати ГТС України з Росією

Янукович: Високі ціни на газ ведуть до втрати Росією українського ринку

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі