«Газпром» не виключає позову до України при недоборі газу

Поділитися
Позов до України може бути поданий «Газпромом», якщо за підсумками 2012 року обсяг закупленого газу виявиться меншим за передбачений контрактом. Принципу «бери або плати» ніхто не скасовував, а домовленостей про зниження постачань як і раніше немає.

«Газпром» не виключає позову до України у разі недобору газу, передбаченого контрактом. Про це глава компанії Олексій Міллер сказав на прес-конференції у Москві після річних зборів акціонерів компанії.

«Без сумніву ми дуже уважно ставимося до юридичних аспектів виконання нашого контракту. Без сумніву, документи, які ми на сьогоднішній день маємо, в разі того, що не буде виконаний мінімальний обсяг закупівлі нашого російського газу, можуть лягти в основу нашого позову до української сторони», - сказав він. При цьому він закликав вирішувати проблеми по мірі надходження.

За його словами, в юридичній площині ця проблема може настати тільки за підсумками 2012 року.

«У минулому році Україна всі свої зобов'язання з відбору газу з урахуванням принципу «бери або плати» виконала. Заява наших українських колег про те, що вони скоротять обсяги закупівлі нашого газу прозвучала, але я думаю, що треба розглядати проблеми по мірі надходження», - сказав Міллер.

- «Газпром»: Ніяких нових домовленостей з Україною немає, ціну на газ знижувати не будемо

«У будь-якому випадку умова «бери або плати» рахується на річні контрактні кількості і подивимося скільки Україна реально газу візьме. Підкреслюю, що Україна зобов'язана взяти газу стільки, щоб взимку не було проблем. Вона зобов'язана закачати газ у підземні сховища, щоб не було ніяких перебоїв і з транзитом і постачанням споживачам України», - сказав він.

При цьому він знову заявив, що ніяких домовленостей з Україною про зниження обсягу закупівлі не досягнуто.

Нагадаємо, українська сторона неодноразово заявляла про намір скоротити закупівлі газу в РФ цього року до 27 млрд куб. м з передбачених контрактом 52 млрд куб. м.

31 травня голова правління ВАТ «Газпром» Олексій Міллер заявив, що недостатній темп закачування газу в українські сховища ставить під загрозу стабільне забезпечення Європи газом майбутньої взимку. !zn

Читайте також:

«Газпром» подасть до суду? Чекаємо!


Україна і Росія погодили заявку на закупівлю газу на 2013 рік

«Газпром» не підтвердив узгодження заявки України на закупівлю газу

«Газпром» знизить ціни на газ для Європи

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі