Газпром перерахував Нафтогазу $2 млрд авансу за транзит для закачування газу в ПСГ

Поділитися
Величина авансу відповідає тому обсягу газу, який Україна повинна буде створити в своїх підземних сховищах для того, щоб рятувати "Газпром" у разі перебоїв у транзиті російського газу до Європи в осінньо-зимовий період 2012-2013 рр..

Російський "Газпром" перерахував НАК "Нафтогаз України" $2 млрд авансу за транзит для закачування газу в ПСГ. Про це повідомив у середу, 13 червня, глава "Газпрому" Олексій Міллер.

"У нас є розуміння того, що величина авансу відповідає тому обсягу газу, який Україна повинна створити у своїх сховищах для підготовки до зими. Треба було б більше, дали б більше, але цю цифру визначив НАК "Нафтогаз України", - сказав він.

Україна буде рятувати транзит "Газпрому" за свій рахунок

Міллер також повідомив, що найближчим часом проведе зустріч з главою "Нафтогазу" Євгеном Бакуліним і главою Міненерго України Юрієм Бойком, на якій сторони обговорять, як Україна буде вести закачування газу в цьому році.

Нагадаємо, "Нафтогаз України" раніше попередив "Газпром", що буде закачувати в свої ПСГ тільки той обсяг газу, який необхідний виключно для забезпечення потреб України, а не для забезпечення транзиту російського газу.

У зв'язку з цим "Газпром" висловлював стурбованість, що якщо НАК не закачає необхідні обсяги газу у ПСГ, то це призведе до того, що "Україна буде відбирати несанкціоновано з експортного транзитного потоку російський газ, призначений для європейських споживачів восени 2012 - взимку 2013 у великих обсягах, що може серйозним чином позначитися на постачанні російського газу в Європу".

До цього начальник департаменту науково-технічної діяльності та зовнішніх зв'язків компанії «Укртрансгаз» Роман Шимко повідомив, що у сховища буде закачано всього 17-18 млрд куб. м газу. Зазвичай до початку опалювального сезону «Укртрансгаз» накопичував в ПСГ 22-25 млрд куб. м газу для гарантії його безперебійного транзиту в ЄС. «Але цього року ми закачаємо обсяги, яких Україні буде достатньо для проходження опалювального сезону», - заявив Шимко.

Нагадаємо, «Нафтогаз України» раніше попередив «Газпром», що буде закачувати в свої ПСГ тільки той обсяг газу, який необхідний виключно для забезпечення потреб України, а не для забезпечення транзиту російського газу.

У зв'язку з цим «Газпром» висловлював стурбованість, що якщо НАК не закачає необхідні обсяги газу в ПСГ, то це призведе до того, що «Україна буде відбирати несанкціоновано з експортного транзитного потоку російський газ, призначений для європейських споживачів восени 2012 - взимку 2013 у великих обсягах, що може серйозним чином позначитися на постачанні російського газу в Європу».

До цього начальник департаменту науково-технічної діяльності та зовнішніх зв'язків компанії «Укртрансгаз» Роман Шимко повідомив, що в сховища буде закачано всього 17-18 млрд куб. м газу. Зазвичай до початку опалювального сезону «Укртрансгаз» накопичував у ПСГ 22-25 млрд куб. м газу для гарантії його безперебійного транзиту в ЄС. «Але цього року ми закачаємо обсяги, яких Україні буде достатньо для проходження опалювального сезону», - заявив Шимко.

Як відомо, Україна має 13 підземних сховищ газу. Активна потужність 12 з них, що обслуговуються «Укртрансгазом», становить близько 32 млрд куб. м. Ще одне ПСГ - у розпорядженні ДАК «Чорноморнафтогаз».

Раніше також повідомлялося, що у кінці березня НАК «Нафтогаз України» вирішив взяти кредит у розмірі $2 млрд у російського «Газпромбанку» (41,7% належить «Газпрому»). Ще $1,53 млрд НАКу доведеться віддати банку в рахунок обслуговування цього боргу. Кредит залучається на 2012-2019 роки, тобто до закінчення дії існуючих контрактів на постачання природного газу в Україну і транзит російського газу через територію України. !zn

Читайте також:

«Газпром» наперед лякає Європу порожніми українськими газосховищами

«Нафтогаз» хоче заробити на продажі газу Європі зі своїх сховищ

Бойко в інтерв'ю CNN розпіарив Європі українські сховища газу


«Нафтогаз» уже знайшов охочих використовувати українські ПСГ

Через «Північний потік» Україна втратила 15% прибутку від транзиту газу

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі