"Газпром" визнав, що повністю відмовитися від транзиту газу по Україні не зможе в будь-якому разі

Поділитися
Україна буде транзитером газу до Європи навіть після введення "Північного" і "Південного" ​​потоків, заявили у "Газпром експорт": "Ніхто без транзиту, і, відповідно, без заробітку не залишиться".

Російський монополіст "Газпром" не зможе повністю виключити Україну з системи доставки російського газу на цільові ринки Європи навіть після введення в експлуатацію газопроводів "Північний" і "Південний потік".

Таку заяву зробив заступник керівника представництва компанії "Газпром експорт" у Празі Євген Кашицин в ході конференції у Словаччині.

"Весь обсяг українського транзиту, який зараз становить понад 70 млрд куб. м, перенаправити у решту потужностей неможливо", - сказав він.

Представник "Газпром експорту" нагадав, що в січні 2009 року компанія і оператор газотранспортної системи (ГТС) Словаччини Eustream as підписали угоду про транзит природного газу терміном на 20 років. Документ передбачає сукупне транспортування близько 1 трлн куб. м газу, що складає близько 50 млрд куб. м на рік.

"Говорячи про пуск газопроводів "Північний" і "Південний потік", виникає питання: яким буде транзит через Словаччину і Чехію після їхнього повного запуску і якими будуть зміни вектору постачань з України? Думаю, можна з чистою совістю говорити, що наші зобов'язання за транзитними контрактами і, відповідно, обсягів постачань будуть виконані. Ніхто без транзиту, і, відповідно, без заробітку не залишиться", - підкреслив представник "Газпром експорту".

Словаччина у даний час є другим за обсягом транзитером російського газу після України. Транзит російського природного газу по ужгородському напрямку проходить через територію країни, у західній Словаччині потік газу роздвоюється: частина йде транзитом через Чехію у Німеччину і Францію, а інша - в Австрію, Францію та Італію.

"Цей факт є принципово важливим: у нас укладений довгостроковий контракт на транзит, який передбачає співробітництво між нашими країнами і дозволяє сподіватися на те, що ця співпраця буде тривалою й взаємовигідною", - зазначив Є.Кашицин.

За підсумками 2011 року в Словаччину було поставлено близько 5,9 млрд куб. м, а транзитом по території країни пройшло близько 50 млрд куб. м. природного газу, в тому числі 0,8 млрд куб. м технічного газу, призначеного для потреб компресорних станцій.

Як повідомлялося, наприкінці лютого 2012 року заступник начальника департаменту з інформаційної політики "Газпрому" Сергій Купріянов заявив про намір виключити Україну з системи доставки російського газу на цільові ринки Європи.

За його словами, після реалізації всіх запланованих "Газпромом" газотранспортних проектів - "Південний потік" з максимальною продуктивністю, "Північний потік" з додатковими новими нитками, з урахуванням наявних у власності компанії транспортних потужностей в Білорусії і на Чорному морі - транзитне значення України для експорту російського газу буде дорівнювати нулю.

Україна, у зв'язку з планами і заявами "Газпрому" про істотне зниження транзиту російського газу до Європи через українську ГТС, розглядає можливість використання своїх газотранспортних потужностей у реверсному напрямку.

В середині березня глава НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін повідомив про переговори щодо закупівлі природного газу в Європі в обсязі до 10 млрд куб. м. Про намір вже влітку 2012 року почати закупівлі газу на європейських спотових ринках також заявляв міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко.

На думку експертів, країна зможе закуповувати на європейських спотових ринках і імпортувати через Словаччину до 20 млрд куб. м природного газу на рік, починаючи з 2015-2016 рр.

Як повідомлялося, транзит природного газу по території України до країн Європи і СНД в 2011 році збільшився на 5,7% (на 5 млрд 595,17 млн куб. м) у порівнянні з 2010 роком - до 104 млрд 197,67 млн куб. м.

Систему магістральних газопроводів і підземних сховищ газу країни експлуатує "Укртрансгаз".

Пропускна здатність газотранспортної системи України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, у тому числі до країн Європи 142,5 млрд куб. м, Молдови - 3,5 млрд куб. м.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі