Глава Держземагентства розповів про майбутні вимоги для покупців землі

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Що стосується монополізації галузі та надмірної концентрації земельних ресурсів окремими особами після реалізації земельної реформи, то в законопроекті щодо цього передбачені спеціальні превентивні механізми.

Про це в інтерв'ю ZN.UA заявив глава Державного агентства земельних ресурсів України Сергій Тимченко. «Якщо ми значно розширюємо свободу дій продавцям, тобто власникам паїв, то до покупців держава підходить із дуже твердими вимогами, регламентацією і контролем. По-перше, ми чітко обмежили категорії людей, які можуть володіти землею. Це фізособи - громадяни України, фермерські господарства, держава або територіальні громади», - пояснив чиновник.

Він зазначив, що відповідно до нинішнього варіанту законопроекту одна особа зможе купити не більше 2100 га. «Але, швидше за все, максимум в одні руки буде обмежений 500 гектарами», - додав він.

Крім того, при купівлі землі передбачається подання декларації джерел доходу, де покупець має довести законність і прозорість походження коштів для купівлі землі.

Кожен покупець у рамках економічної конкуренції також повинен пройти антимонопольну перевірку на родинні зв'язки і на зв'язки з зацікавленими особами.

«До речі, щоб уникнути зловживань, законопроектом передбачено норми з метою припинення скуповування на підставних осіб. Не виключено запровадження спеціальних кваліфікаційних вимог до покупців, таких, як наявність аграрної освіти, досвіду роботи в сільському господарстві або ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Водночас молодим фахівцям, а також особам, що ведуть господарську діяльність на землі, планується при купівлі сільськогосподарських земель надавати пільги: вони одержать можливість купувати земельні ділянки з розстрочкою платежу строком на п’ять років, а можливо, й більше. Для залучення молоді в села нині обговорюються можливості надання пільгового житла або ж довгострокового дешевого кредитування».

Глава Держземагентства повідомив також, що передбачено механізми недопущення спекуляцій сільгоспземлями. Для цього законопроект передбачає спеціальні диференційовані ставки державного мита за договорами купівлі-продажу землі. «Якщо ви перепродуєте свою ділянку в перший рік після її придбання, доведеться заплатити мито в 100% від її нормативної грошової оцінки, на другий рік - 90, на третій - 80 і так далі до 10%», - пояснив він.

Крім цього, буде введено або десятирічний, або взагалі безстроковий мораторій на зміну цільового призначення сільськогосподарських земель, відзначив С. Тимченко. «Ну й, нарешті, скуповування земель іноземним капіталом повністю виключене - на ринок не допускаються не тільки іноземці, а й будь-які юридичні особи», - підкреслив він.

Детальніше читайте в свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в інтерв'ю з Сергієм Тимченко.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі