Голова Ради НБУ проти валютного коридору

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Завдання Національного банку, щоб населення звикло до того, що курс в обмінних пунктах буде постійно рухатися вгору-вниз. Але це не означає, що він буде абсолютно плаваючим.

Глави Ради НБУ Ігор Прасолов виступає проти запровадження в Україні валютного коридору. Про це віе заявив під час круглого столу «Якою буде банківська система в 2013 році?», організованого «Лігою фінансового розвитку» за підтримки «Дзеркала тижня. Україна».

«[Я проти] навіть перехідного періоду. Завдання Національного банку, щоб населення звикло до того, що курс в обмінних пунктах буде постійно рухатися вгору-вниз, виходячи з економічної ситуації, стану платіжного балансу, ліквідності, заощаджень і т.д.», - наголосив представник НБУ.

Прасолов також підкреслив, що Національний банк планує зробити курс більш гнучким. Але це не означає, що він буде абсолютно плаваючим. «Плаваючий курс присутній там, де розвинені економіки. Те, що ми не можемо проводити політику плаваючого курсу - це всім зрозуміло. Південноафриканські країни спробували так зробити. Як наслідок в економіці настав повний хаос і вони швидко від цього відмовилися», - додав глава ради українського центробанку.

У свою чергу заступник директора генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олександр Арсенюк зауважив, що згідно чинного законодавства головним пріоритетом діяльності НБУ є забезпечення та підтримка цінової стабільності в державі. «Ні закон «Про Національний банк», ні основні засади грошово-кредитної політики не містять жодних зобов’язань НБУ утримувати курс гривні до будь-якої іноземної валюти в певних межах», - зауважив Арсенюк.

Натомість екс-заступник глави НБУ, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко вважає, що запровадження валютного коридору сприяло б «заспокоєнню людей».

«Найкращий шлях – запровадити коридор в цьому році. Припустимо – 8-8,5 поставити – люди вже заспокояться. В наступному році – 8-8,7. [Потім] сказати, що все ми більше не відповідаємо за рух курсу в рамках цього коридору. Але ми відповідаємо за темпи інфляції – гарантуємо, що вони не будуть вищі 5%, яке це робиться в інших країнах. Щоб запрацював механізм інфляційного таргетування, облікова ставка НБУ має реально працювати», - підсумував експерт.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі