НБУ нарешті визначився з долею «Родовід Банку»

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
НБУ нарешті визначився з долею «Родовід Банку», запропонувавши парламенту зробити з нього санаційний банк, який буде повертати тільки погані борги банку «Київ» і «Укргазбанку». Після продажу проблемних активів регулятор пропонує «Родовід» ліквідувати.

Вчора на засіданні парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики представники Національного банку України (НБУ) запропонували створити санаційний банк на базі рекапіталізіорванного урядом «Родовід Банку».

При цьому регулятор пропонує, щоб «Родовід» зміг працювати з проблемними боргами тільки двох інших націоналізованих установ - банку «Київ» і «Укргазбанку» (раніше передбачалася робота з боргами всіх державних банків, і навіть "Надра Банку").

Санаційному банку буде видано обмежену ліцензію, яка дозволить продавати погані активи - йому належить "освоїти" значний обсяг проблемних кредитів. У банку "Київ" така заборгованість становить 2,4 млрд грн, під них зараз повністю сформовано резерви. Загальний обсяг проблемних кредитів «Укргазбанку» складає близько 55% портфеля - 6,8 млрд грн, пише
"Коммерсантъ-Украина".

За словами член комітету Юрія Полунєєва, з активами інших банків санаційна установа працювати не буде, оскільки не має для їх викупу достатньо коштів (в іншому випадку всі комерційні банки повинні «скинутися» в капітал «Родоводу»).

Слід зазначити, що ініціатива НБУ з'явилася за тиждень до остаточного виведення тимчасової адміністрації з проблемного банку: згідно з останніми змінами в законодавстві, регулятор більше не може продовжувати управління цією установою. Однак заступник голови НБУ Ігор Соркін не сумнівається, що встигне до кінця тижня погодити питання реформування «Родовід Банку» з профільними відомствами.

Нагадаємо, як повідомляло ZN.UA, вимогу створити "банк поганих активів" (bad bank) було передбачено меморандумом з МВФ. Але три місяці тому депутати Партії регіонів запропонували НБУ за його ж кошти заснувати санаційний банк (законопроект ще не вносився до парламенту).

Проте експерти вважають, що створення урядом санаційного банку втратило сенс. При цьому експерти також обурені тим, що право передачі проблемних активів санаційному банку буде лише у двох установ. Окрім того, в учасників ринку викликає сумнів здатність менеджменту «Родовід Банку» ефективно керувати чужими проблемними боргами.

На 1 липня 2011 року кошти населення в «Родовід Банку» складали всього 76 млн грн, «Родовід Банк» займав 23-тє місце за активами (9,57 млрд грн) з капіталом
4,19 млрд грн. У I півріччі він став лідером зі збитків - 901 млн грн. Торік збиток установи склав 4,26 млрд грн. 99,99% його акцій належить Кабінету міністрів.

Нагадаємо, попередній тимчасовий адміністратор Сергій Щербина звинувачується у привласненні
44,8 млн грн і розтраті 301,6 млн грн. Вчора Генпрокуратура передала до суду результати розслідування порушеної проти нього кримінальної справи.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі