Греція знайшла новий спосіб порятунку економіки - вимагати від Німеччини відшкодувати збитки від нацистської окупації

Поділитися
Греція всіма силами намагається знайти фінансові кошти, щоб задовольнити вимоги міжнародних кредиторів. Питання про стягнення компенсації за злочини нацистів виникло з новою силою у зв'язку з візитом міністра фінансів Греції до Берліна.

Парламент Греції обговорює питання про стягнення репарацій з Німеччини за нацистську окупацію під час Другої світової війни, оскільки, за словами заступника міністра фінансів країни Христоса Стайкураса, Греція ніколи відмовлялася від права на таку компенсацію.

Згідно з підрахунком спецкомісії грецького Мінфіну, Німеччина, як і раніше повинна Афінам близько 7,5 млрд євро. Раніше називалися суми близько 70 млрд євро, а Національна рада зі стягнення німецьких боргів стверджувала, що Греція має право на отримання 162 млрд євро, включаючи індивідуальні виплати жертвам нацистських злочинів.

«Німецькі репарації - це складне питання з юридичної точки зору, яке має розглядатися на міжнародному рівні відповідно до норм міжнародного права», - сказав Стайкурас в ході засідання парламенту Греції.

- Греції загрожує вихід з єврозони, якщо вона не скоротить витрати

Під час останньої виборчої кампанії депутати з партії «Незалежні греки» закликали Афіни вимагати від Німеччини компенсацію за збиток, завданий країні в ході нацистської окупації. Під час Другої світової війни Греція була змушена давати фінансові кошти в борг нацистській Німеччини, і вони не були повернуті Афінам.

Питання про виплату репарацій виникло з новою силою у зв'язку з минулі 4 вересня візиту міністра фінансів Греції Янніс Стурнараса в Берлін, де він зустрічався зі своїм німецьким колегою Вольфгангом Шойбле для обговорення нових траншів фінансової допомоги та підготовки запиту Афін про продовження термінів реалізації програми скорочення бюджетного дефіциту .

Тим часом Конституційний суд ФРН ухвалив у 2006 році, що Берлін більше не повинен виплачувати компенсації за злочини, вчинені нацистами під час Другої світової війни. Як заявив у 2010 році представник німецького МЗС Андреас Пешке, ФРН вже виплатила 74 млн доларів грекам, постраждалим від нацистів, відповідно до міжнародного договору від 1960 року; компенсацію також отримали особи, яких примушували до праці для потреб Третього рейху.

У квітні цього року німецьке МЗС опублікувало заяву, в якій в тому числі говорилося, що «питання про військові репарації більше не стоїть».

Греція намагається знайти фінансові кошти в ході реалізації плану скорочення бюджету на 11,7 млрд євро. Міжнародні кредитори висунули перед Афінами вимогу про скорочення бюджету в обмін на надання чергового кредиту в розмірі 31 млрд євро.

Ряд аналітиків впевнений, що Греція оголосить дефолт і, швидше за все, вийде з зони євро в тому випадку, якщо вона не отримає ці фінансові кошти. !zn

Читайте також:

Від Греції вимагають ввести шестиденний робочий тиждень

Греція може збанкрутувати вже у вересні

Німеччина відмовить Греції в новій допомоги, якщо Афіни не активізують реформи

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі