Греція пригрозила оголосити дефолт вже у листопаді

Поділитися
© huffingtonpost.com
Якщо Греція не домовиться з кредиторами до 8 жовтня, країна ризикує не отримати черговий транш фінансової допомоги в розмірі понад 30 млрд євро. У результаті Греція буде змушена оголосити дефолт вже в листопаді.

Греція буде змушена оголосити дефолт вже в листопаді 2012 року, якщо міжнародні кредитори - Євросоюз, Європейський центробанк і Міжнародний валютний фонд - не схвалять виділення Афінам чергового кредитного траншу. Таку заяву зробив прем'єр-міністр Греції Антоніс Самарас.

"Ключовим моментом для нас є ліквідні кошти, ось чому така значна необхідність ще одного траншу не пізніше кінця листопада. Інакше Греція опиниться без грошей", - повідомив прем'єр.

На думку Самараса, грецький борговий тягар може бути полегшено, якщо ЄЦБ, який є держателем грецького боргу, пом'якшить умови кредитування - погодиться на зниження процентних ставок за грецьким борговими паперами або перенесення терміну погашення облігацій.

"Також я не виключаю варіант проведення рекапіталізації грецьких банків, як це робиться зараз у відношенні Іспанії. В цьому випадку кошти будуть вливатися в банківський сектор безпосередньо через ESM без звернення за допомогою до "трійки", що буде значним полегшенням боргового тягаря для Греції", - вважає Самарас.

На початку жовтня 2012 року стало відомо, що в Греції невдачею завершилися переговори з трійкою міжнародних кредиторів (ЄС, ЄЦБ і МВФ) про скорочення витрат на 2 млрд євро в 2013-2014 роках. Експерти "трійки" не впевнені в ефективності деяких заходів у рамках структурних реформ. Особливу заклопотаність кредиторів викликають перетворення в системі охорони здоров'я. Однак переговори йдуть в позитивному ключі, підписання домовленостей очікується до кінця поточного тижня, вважає частина експертів. На думку інших, подібний термін є "надмірно оптимістичним і майже недосяжним". Всього в 2013-2014 роках Греції необхідно скоротити витрати бюджету на 12 млрд євро, з яких заощадити 10 млрд євро вже отримала схвалення з боку кредиторів.

-У МВФ вважають, що боротьба зі світовою кризою триватиме 10 років

Якщо сторони не досягнуть домовленості до 8 жовтня, Греція ризикує не отримати черговий транш фінансової допомоги в розмірі понад 30 млрд євро.

З травня 2010 року міжнародні кредитори Греції - країни єврозони і Міжнародний валютний фонд - відкрили Афінам дві кредитні лінії на загальну суму 240 млрд євро (110 млрд і 130 млрд євро). Натомість Греція зобов'язалася провести масштабне скорочення держвидатків і реформувати економіку, проте реформи постійно гальмуються через відсутність національного політичного консенсусу.

Раніше повідомлялося, що бюджет Греції на 2013 рік передбачає скорочення витрат, щоб домогтися первинного профіциту вперше за багато років, тим не менше економіка країни в наступному році продовжить перебувати в рецесії шостий рік поспіль.

За неофіційними даними, бюджет передбачає первинний профіцит в 1,1% ВВП при скороченні ВВП на 3,8-4,0% в 2013 році. У 2012 році первинний дефіцит (без урахування витрат на обслуговування боргу), як очікується, перевищить цільовий 1% ВВП (прогноз МВФ за даним показником - 1,5% ВВП). !zn

Читайте також:

Влада Греції здасть в оренду 40 незаселених островів

Греція знайшла новий спосіб порятунку економіки - вимагати від Німеччини відшкодувати збитки від нацистської окупації

Від Греції зажадали ввести шестиденний робочий тиждень

Греція вирішила побороти кризу створенням особливих економічних зон

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі