Хорошковський: Україна досягла успіхів у переговорах щодо диверсифікації постачань газу

Поділитися
В України будуть інші джерела постачань газу, окрім Росії, повідомив Хорошковський. Переговори, за його словами, ведуться, і частково вони вже успішні. У той же час, пославшись на комерційну таємницю, він відмовився повідомити, з якими компаніями та країнами обговорюються питання постачань газу, а також можливі маршрути його доставки.

Україна досягла успіхів у переговорах щодо диверсифікації постачань газу у країну, заявив перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський.

"Я лише можу підтвердити, що ці переговори ведуться. Частково вони вже успішні, тобто ми будемо мати інші джерела постачань газу", - сказав він в інтерв'ю українській службі ВВС.

У той же час, пославшись на комерційну таємницю, він відмовився повідомити, з якими компаніями та країнами обговорюються питання постачань газу в Україну, а також можливі маршрути його доставки. "Це комерційна таємниця, це процес, який вимагає «тихої» роботи", - сказав перший віце-прем'єр.

Хорошковський також підтвердив готовність керівництва країни створити тристоронній газотранспортний консорціум з управління українською газотранспортною системою, що дозволить зберегти Україні статус транзитної держави.

"Цей план розроблено, і він, перш за все, передбачає консорціум, в якому будуть брати участь три сторони - російська, західна як споживач, і Україна як транзитер. Це дуже важливе питання - зацікавити всі три сторони в тому, щоб наш трубопровід існував, щоб він був затребуваний, щоб через нього перекачувався максимальний обсяг газу", - сказав він, додавши, що це питання дуже політизують.

«Коли одні оцінюють його занадто дорого, інші - занадто дешево. Я вважаю, що той крок, який зараз зроблений, а саме - обрана компанія, яка оцінить «Нафтогаз» і справді дасть об'єктивну оцінку вартості, після цього можна буде говорити далі», - підкреслив Хорошковський.

Перший віце-прем'єр також запевнив, що залучення НАК "Нафтогаз України" довгострокового кредиту в розмірі 2 млрд дол у російського «Газпромбанку» не спричинить будь-яких гіпотетичних поступок з українського боку.

"Я не бачу жодних проблем, в якому банку брати - у «Дойчебанку» або в «Газпромбанку». Тобто, якщо компанія має потребу у додаткових оборотних коштах, то це її позиція, де брати ці кошти", - підкреслив Хорошковський, зазначивши, що «питання несплати за кредитом взагалі не стоїть».

Як повідомлялося, в середині березня глава "Нафтогазу" Євген Бакулін заявив, що Україна веде переговори щодо закупівлі природного газу в Європі в обсягах до 10 млрд куб. м. Про намір вже влітку 2012 року почати закупівлі газу на європейських спотових ринках також повідомляв міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.

Зокрема, ZN.UA писало, що «Нафтогаз» планує підписати з німецькою компанією RWE короткостроковий контракт на постачання в Україну через трубопроводи Словаччини газу, купленого в Європі. Відбутися це може вже найближчим часом.

Крім того, Україна буде будувати термінал з регазифікації зрідженого природного газу в районі міста Південний на Чорноморському узбережжі України. !zn

Читайте також:

Україна хоче купувати газ у Туреччині, Румунії та Німеччині

Та не пересохнуть газові труби!

Споти як вихід з газпромівської пастки?


Закупівля газу на спотових хабах в Європі - ще один варіант досягнення незалежності від Росії

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі