Іномарки знову дорожчатимуть: Україна введе мито на імпорт авто

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Не в останню чергу через велику частку імпорту автомобілів Україна має значний "мінус" у зовнішній торгівлі. Щоб якось захистити внутрішніх автовиробників, в Україні буде введене спеціальне мито, що може спровокувати чергове подорожчання іномарок.

Міжвідомча комісія з зовнішньої торгівлі прийняла рішення підвищити мита на імпортні автомобілі. Про це повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко в Києві в середу, 6 червня.

Документ поки що ще не опублікований і не вступив в дію. Не відомі також і розміри вводяться мита та інші подробиці.

«Рішення комісією прийнято, але зараз проводяться відповідні консультації з нашими найбільшими торговими партнерами, по закінченню яких рішення буде оголошено», - сказав Порошенко.

Міністр додав, що застосування цих заходів є абсолютно обґрунтованим в нинішній ситуації на ринку автомобілебудування в Україні.

«Я стверджую, що на сьогоднішній день є всі підстави для того, щоб таким чином захищати рынок в Україні. Чому українські виробники і український ринок повинні бути захищені 6-10% митом і це когось хвилює, тоді як ті ж виробники в Росії захищені 20-25% мита і успішно розвивають свою промисловість, збільшуючи інвестиції в галузь, і це нікого не хвилює», - заявив він.

Порошенко підкреслив, що в Україні три останні роки істотно скорочується виробництво автомобілів, в результаті чого втрачено більше 12 тис. робочих місць, різко зростає частка продукції іноземного виробництва.

"До речі, частка імпортних автомобілів у дефіциті платіжного балансу складає значну частину, і не реагувати на це ми не можемо", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, що за обмеження імпорту автомобілів виступають провідні українські автовиробники і асоціація «Укравтопром». Вони вважають, що на сьогоднішній день у галузі склалася критична ситуація. На думку, наприклад, японських автовиробників, введення спецмита суперечить правилам Світової організації торгівлі асоціації. У зв'язку з цим Японія подала скаргу на Україну до СОТ.

За оцінками експертів, підвищення імпортних мит на авто спровокують подорожчання іномарок в Україні на 15-40%.

Нагадаємо, раніше ZN.UA повідомляло, що незважаючи на те, що продажі виготовлених в Україні автомобілів падають, в уряді вважають, що українські авто з об'ємом двигуна 1-2,2 л мають дуже схожі з імпортними характеристики. Тому чиновники пропонують на додаток до чинного 10-процентного мита стягувати 6,46% митної вартості з автомобілів з об'ємом двигуна 1-1,5 л, і 15,1% з транспортних засобів з об'ємом двигуна 1,5-2,2 л. Фактично в цей діапазон обсягів двигуна потрапляють до 80% всіх автомобілів в Україні.

Ще у вересні 2011 року уряд затвердив звернення до СОТ щодо підвищення ввізних мит імпортних автомобілів з 10% до 25%. Тоді ж повідомлялося, що натомість члени СОТ можуть вимагати від України зниження митних ставок по іншим товарним групам. !zn

Читайте також:

Програма надій для автопрома


Азаров заборонить за бюджетні кошти закуповувати імпортні товари замість вітчизняних


Азаров наказав прибрати від держзакупівель посередників і допустити вітчизняних виробників


Кабмін вимагатиме у СОТ підняти мита на імпортні автомобілі



Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі