Іноземні аналітики радять Азарову зробити більш прозорим бюджетне планування

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© ZN.UA
При підготовці нового проекту бюджету уряду слід відштовхуватися від реалістичних макроекономічних прогнозів, беручи до уваги розрахунки авторитетних зовнішніх агентств, відзначають експерти.

Нова Верховна Рада і уряд, який буде на неї опиратися, повинні докласти зусиль, щоб знизити вразливість економіки України як від зовнішнього середовища, так і від внутрішніх політичних циклів. Ці заходи повинні включати кроки, які дозволять зробити планування бюджету більш передбачуваним, знизити можливості щодо його ручного управління і збільшити прозорість податкової системи. Таку думку в коментарях для ZN.UA висловив Сергій Волобоєв, головний економіст швейцарського банку Credit Suisse по країнах СНД.

На думку фінансиста, при підготовці нового проекту бюджету уряду слід відштовхуватися від реалістичних макроекономічних прогнозів, беручи до уваги розрахунки авторитетних зовнішніх агентств (таких, як МВФ) і консенсус-прогнози серед підприємців, за прикладом проведених Мінекономіки. Це дозволить з більшою точністю визначити ключові параметри держбюджету, а також встановити більш реалістичний план збору податків.

Наприклад, Кабміну при підготовці бюджету слід було б розглянути можливість встановлення прогнозних цін на сировинні товари, такі як сталь і залізну руду, на основі довгострокових середньоринкових цін, або на базі прогнозів учасників ринку (наприклад, на базі форвардних контрактів), а не спотової ціни чи результатів попереднього року, - вважає Волобоєв

Також, на його думку, необхідно відмовитися від можливості Кабміну збільшувати витрати, не будучи в змозі забезпечити реалістичний план фінансування, що буде перешкоджати збільшенню співвідношення державного боргу до ВВП. Для цього, наприклад, потрібно внести низку поправок до Бюджетного кодексу, включаючи обмеження на первинний або загальний дефіцит держбюджету, обмеження на зростання соціальних витрат, наприклад, на 2% понад прогнози щодо інфляції).

Також аналітик зазначив, що у свіжому звіті Всесвітнього економічного форуму про конкурентоспроможність світових економік, а так само у звіті Doing Business Світового банку Україна серйозно поліпшила свої позиції. У звіті з конкурентоспроможності країна зросла на 9 позицій, у звіті Світового банку - на 15 позицій в цілому, і на 18 - за параметром «оподаткування».

Однак при цьому він підкреслив, що для зміцнення фінансової стабільності державного бюджету і залучення додаткових фінансових ресурсів держава могла б розглянути зміни в системі оподаткування, реформувавши її так, щоб зміцнити успіх, відзначений у рейтингу Світового банку Doing Business, - зокрема, продовжуючи рух шляхом скорочення податкового тиску на малий та середній бізнес, розширюючи свободу підприємництва і збільшуючи контроль над надприбутками в окремих секторах економіки, в тому числі, через посилення незалежності антимонопольного регулювання з боку держави.

Додаткові заходи щодо збільшення доходів, які уряд, на думку Волобоєва, міг би розглянути, є податок на надприбутки у кожному секторі економіки (наприклад, видобутку нафти і газу на морському шельфі), а також зниження можливості учасників ринку щодо приховування доходів або проведення схемних фінансових операцій, в тому числі, з цінними паперами та при трансферному ціноутворенні. Отримані кошти мають бути спрямовані на конкретні структурні проекти або створення фінансовoго резервa, який буде використовуватися у суворо обмеженому діапазоні ситуацій. !zn

Читайте також:

Верховна Рада отримає бюджет-2013 у кінці тижня

Введення податкових нововведень застопорилося в Раді: влада не готова позбавляти пільг своїх спонсорів

Рада НБУ рекомендувала Кабміну закривати «дірки» в держбюджеті грошима населення

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі