Перемовини щодо газу збільшили ризик дефолту України, - Bloomberg

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Перемовини щодо ціни на російський газ накрутили кредитні ризики України - закордонні інвестори стурбовані зростаючим боргом держави і передрікають країні дефолт.

Спроби України домовитися про зниження ціни на російський газ настільки схвилювали інвесторів, що кредитні ризики країни вперше за 2 роки перевищили аргентинські.

Як пише Bloomberg, ці чинники посилили побоювання інвесторів щодо того, чи зможе Україна цього року впоратися з держборгом в $11,9 млрд.

За даними CMA (компілює ціни дилерів на приватних ринках), вартість страхування українського державного боргу по відношенню до неплатників протягом п'яти років з використанням кредитних дефолтних свопів зросла за останні 6 місяців на 271 базовий пункт до позначки у 797 пунктів. Для порівняння, показник Аргентини дорівнює 768 пунктам.

Таким чином, серед тих країн, за якими спостерігає Bloomberg, в Україні найбільш вірогідний дефолт, за винятком, зрозуміло, Греції, рейтинг якої було сьогодні знижено до переддефолтного.

Незважаючи на те, що Україна зіткнулася зі збільшенням фінансового розриву у поточних операціях, уповільненням економічного зростання і обмеженим доступом до світових ринків капіталу, президент Віктор Янукович відмовився підняти тарифи на газ для населення, як того вимагає МВФ. Ці заходи є одними з обов'язкових вимог фонду для виділення Україні фінансової допомоги на $15,6 млрд.

«Це питання готовності заплатити за економіку політичну ціну. Необхідно розуміти, що скептичне ставлення до України значно посилиться без відновлення виплат МВФ», - вважає фахівець з управління боргами на ринках Raiffeisen Kapitalanlage у Відні Рональд Шнайдер.

Нагадаємо, ще восени 2011 року глава НБУ Сергій Арбузов в ексклюзивному інтерв'ю ZN.UA повідомив, що Кабмін виконав практично всі умови угоди з МВФ, окрім підвищення тарифів на газ. Як висловився тоді Арбузов, різке підвищення тарифів для уряду буде рівносильним політичному самогубству. !zn

Читайте також:

Топ-12 ризиків для економіки України у 2012 році


S&P покращило оцінку ризиків банків України до рівня Венесуели і Камбоджі

S&P переглянуло рейтинги України

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі